Het belang van leningen vergelijken

Op een bepaald moment kan je meer geld nodig hebben dan dat je beschikbaar hebt: je wasmachine is kapot gegaan. Of je wilt een zakelijke investering doen. Met dit gebrek aan geld kan je op verschillende manieren omgaan. Zo kan je een uitgave uitstellen of je inkomsten verhogen. Het is natuurlijk ook mogelijk om geld te lenen. Kies je voor het lenen van geld, dan is het belangrijk om verschillende leningen bij verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Op deze pagina krijg je vijf tips waar je op moet letten bij het vergelijken van leningen.

Waarom leningen vergelijken zo belangrijk is: 5 tips op een rijtje

Vergelijkingen van leningen is belangrijk. Je wilt niet te veel kosten hebben en geen onverantwoorde risico’s lopen. Gelukkig kan je leningen gemakkelijk vergelijken via vergelijkingssites zoals Lenary.nl. Ga je een lening vergelijken, dan is het goed om in ieder geval te letten op de volgende vijf punten.

Tip 1: rente

De rente die jij moet betalen over het door jou geleende geld, vormt kosten. Hoe hoger het rentepercentage, hoe hoger jouw kosten. De rentepercentages die verschillende partijen aanbieden verschillen vaak sterk van elkaar. Dit is een belangrijke reden waarom vergelijken loont.

Tip 2: bijkomende kosten

De kosten van je lening bestaan vaak niet uitsluitend uit rentekosten. Vaak moet je ook bijkomende kosten betalen. Deze worden bijvoorbeeld administratiekosten genoemd. De hoogte van de bijkomende kosten wisselt bij verschillende aanbieders.

Tip 3: leen niet meer dan nodig

Op het moment dat je een krediet gaat afsluiten kan je in de verleiding komen om meer te lenen dan je eigenlijk nodig hebt. Het algemene advies is om niet meer te lenen dan je nodig hebt. Een hogere lening zorgt namelijk niet alleen voor hogere rentekosten, maar zorgt ook voor een hoger risico dat jij de lening niet of moeilijk kan terugbetalen.

Tip 4: betaal op tijd terug

Heb je eenmaal een lening afgesloten dan is het verstandig om op tijd terug te betalen. Zo voorkom je aanvullende kosten zoals inningskosten. Bovendien blijf je niet langer dan noodzakelijk aan de lening vastzitten.

Tip 5: looptijd

Bij het afsluiten van het krediet moet je niet alleen op het rentepercentage letten, maar ook de looptijd van het krediet. Kies een looptijd die bij jou past. Een langere looptijd heeft als voordeel dat je periodieke betalingen lager zullen zijn. Nadeel hiervan is dat de totale rentelasten hoger zullen zijn op het moment dat de looptijd langer is. Een korte looptijd heeft als voordeel dat je het hoofdbedrag snel hebt terugbetaald. Nadeel is dat de termijnen mogelijk te hoog voor jou zijn om op te kunnen hoesten.

Tot slot

Ga je een lening afsluiten dan is het belangrijk om te vergelijken. Een vergelijkingssite kan hierbij goed van pas komen. Via een vergelijkingssite kan je namelijk gemakkelijk verschillende aanbieders vergelijken, maar ook leningen met een verschillende looptijd. Zo kom je altijd tot een krediet dat het beste bij jouw situatie past.