BV of holding: welke rechtsvorm is geschikt voor jou?

Als je een bedrijf gaat oprichten, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je een rechtsvorm kiest die goed past bij de samenstelling van je bedrijf. Ook heeft de rechtsvorm invloed op de risico's en belastingverplichtingen. Twijfel je tussen het oprichten van een BV of een holding? In dit blog vertellen we je meer over deze twee opties.

Wat is een BV en wat is een holding?

Een BV (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met een rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de bestuurder of bestuurders – je kunt zowel alleen als met anderen een BV oprichten – niet met hun privévermogen aansprakelijk kunnen worden gesteld. Het kapitaal is verdeeld in aandelen.

Een holding is de hoogste vennootschap in een groep van ondernemingen. De vennootschap heeft als doel het houden van bezittingen (zoals de aandelen en winst). Hoewel je bij de vennootschap meerdere bedrijven kunt onderbrengen, is het ook mogelijk om een holdingstructuur toe te passen voor slechts een besloten vennootschap.

Wat zijn de verschillen?

Het verschil tussen deze twee rechtsvormen is dat een holding in feite boven een BV staat. Dit heeft als voordeel dat je risico's beter kunt verspreiden. Mocht een BV failliet gaan, dan zijn de waardevolle activa veilig ondergebracht in de holding. Een nadeel van een holdingstructuur is echter wel dat het meer werk én meer kosten met zich meebrengt. Zo moet je de boekhouding bijhouden, een jaarrekening opstellen en alle gegevens indienen bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer kies je voor welke rechtsvorm?

Het oprichten van een BV is interessant als je een beperkte aansprakelijkheid wilt. Je hebt geen eigen startkapitaal nodig om een besloten vennootschap te kunnen oprichten, maakt een professionele indruk én kunt nieuwe investeerders aantrekken. Je betaalt bovendien relatief weinig belasting over de winst.

Een holding oprichten bij Firm24 is een geschikte optie als je meerdere besloten vennootschappen wilt onderbrengen bij een moedervennootschap. Je kunt hierdoor eigendommen en financiële risico's verdelen. Naast de risico verspreiding, zorgt deze rechtsvorm voor een fiscaal voordeel én vormt het de ideale basis als je (in de nabije toekomst) meerdere bedrijven zou willen oprichten en onderbrengen.

Hoe kies je de juiste rechtsvorm?

Je kiest de juiste structuur door de voor- en nadelen op papier te zetten. Als je meerdere bedrijven hebt, is het zeker interessant om een holdingstructuur te overwegen. Zo verspreid je je risico's beter en voorkom je financiële problemen als een bedrijf failliet zou gaan. Als startende ondernemer met slechts een besloten vennootschap, kun je je afvragen of de kosten en het extra werk de moeite waard zijn. Vraag gerust eens (vrijblijvend) advies aan een expert als je meer wilt weten over de mogelijkheden.

Persoonlijk en professioneel advies

Een besloten vennootschap of holding oprichten doe je niet elke dag. Neem daarom de tijd om beide opties te onderzoeken en te vergelijken. Door een expert in te schakelen, weet je zeker dat je een persoonlijk en professioneel advies krijgt. Je kunt je bovendien stap voor stap laten begeleiden tijdens het oprichten van een structuur die past bij jouw wensen en bedrijf!