Alles dat je moet weten over een bankrekening openen

Ga je net samenwonen of ben je net gestart als ondernemer? Dan hoort daar natuurlijk een nieuwe bankrekening bij. Wij vertellen je waar je op moet letten bij het openen van een bankrekening.

Waar op letten bij een nieuwe betaalrekening

Voordat je zomaar een bankrekening opent bij een willekeurige bank is het toch goed om banken met elkaar te vergelijken en daarbij te letten op de volgende onderdelen:

  • De kosten van de bankrekening
  • Een duurzaam en plan voor de toekomst
  • Reviews en recensies van andere klanten
  • Hoe werkt internetbankieren?
  • Koppeling met je huidige bank
  • Waarvoor gebruik je de betaalrekening?

Laten we al deze onderdelen eens uitlichten en op een rij zetten.

De kosten van een bankrekening

Per bank verschillen de kosten aanzienlijk. Ook hebben banken vaak keuzes uit verschillende betaalrekeningen en ook hiervoor zijn er andere kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een gemiddelde bank zo’n 10 – 20 euro per maand voor een betaalrekening. Wil jij een extra bankrekening openen dan kunnen de kosten nog verder oplopen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tweede betaalpas waar je extra geld voor betaald. Je wil misschien wel een creditcard, wat extra kosten met zich meebrengt. Maar ook geld opnemen in het buitenland, in het door staan en mobiele betalingen kosten geld.

Bank met een duurzaam beleid

Een topic van de laatste jaren is toch wel duurzaamheid. Er zijn banken die zich vooral richten op duurzame initiatieven. ASN-bank is hier een goed voorbeeld van. Zo investeren ze alleen in duurzame energie en duurzame projecten. Dit is voor de toekomst natuurlijk heel goed. Maar ook kan jij zelf investeren via hun beleggingsfondsen in duurzame projecten.

Reviews en recensies

Altijd goed om naar te kijken zijn de reviews en recensies. Ga daarbij niet uit van één recensie of één review die je hebt gelezen. Kijk naar websites die onafhankelijk zijn om erachter te komen of je betrouwbare reviews bekijkt.

Internetbankieren mogelijk?

Bij de meeste banken is het inmiddels mogelijk om internet te bankieren. Maar toch is het goed om als consument te kijken hoe goed het internetbankieren werkt. Zo zijn bij moderne banken tal van opties om via mobiel bankieren te regelen. Je zou daarbij nooit meer naar een bank hoeven, denk hierbij aan betaalverzoeken versturen, blokkeren van je betaalpas, dichtstbijzijnde geldautomaten zoeken en verhogen van je opname limiet. Kijk dus goed wat de mogelijkheden zijn bij de bank waarvoor je wil kiezen.

Koppeling met huidige bank

Op dit moment ben je misschien al aangesloten bij een bank. Dan is het goed om te kijken wat de mogelijkheden zijn om bepaalde producten over te zetten of dat er een fijne koppeling is. Je moet hierbij denken aan beleggingsrekeningen, een hypotheek, een spaarrekening of een verzekering. Kortingen kunnen vervallen en daarom is het goed om dit eerst met je huidige bank te bespreken.

Waarvoor gebruik je de rekening

Als laatste is het belangrijk om te weten waarvoor je de rekening gaat gebruiken. Wil je een rekening openen voor je kind of voor je eigen onderneming? De kosten per rekening kunnen behoorlijk verschillen plus er zijn voor- en nadelen te noemen voor ieder soort rekening.