Wat verdient de gemiddelde zorgverlener?

Door de komst van het coronavirus is er een stuk meer druk komen te liggen op de zorg en haar medewerkers. Hoewel het helaas door iets naars en vervelends kwam, is een mooi gevolg geweest dat de zorg een herwaardering kreeg. Door verschillende steden gingen mensen klappen als dank voor het harde werk van zorgverleners en nog steeds zie je soms t-shirts hangen met een rood hart erop, als dank voor al het moois wat de zorg doet. Je zou dus zeggen dat je in de zorg veel zou verdienen, omdat het zo’n dankbare baan is. Dat blijkt echter wel mee te vallen. Benieuwd hoeveel de gemiddelde zorgverlener verdient? Lees gauw verder.

CAO

Allereerst moeten we het hebben over hoe deze salarissen bepaald worden. Binnen de zorg is er sprake van dertien verschillende branches, die allemaal hun eigen CAO’s hebben (CAO is een afkorting voor collectieve arbeidsovereenkomst). In zo’n CAO staan allerlei verschillende afspraken rondom arbeidsvoorwaarden zoals loon. Het is fijn dat dit soort zaken door instanties worden geregeld, dan ontstaan er geen discussies over. Voor de goedkoopste zorgverzekering is het overigens om verschillende zorgaanbieders te vergelijken.

We zullen hieronder een overzicht maken van verschillende functies in de zorg en hoeveel deze gemiddeld verdient.

woman in white button up shirt and blue stethoscope

Helpende zorg en welzijn

Iemand in deze functie helpt mensen zelfstandig te zijn wanneer ze dat zelf eigenlijk niet kunnen. Denk aan kinderen of ouderen. Het salaris varieert van 1.465 tot 2.445 euro per maand (bruto).

VIG

Iemand die werkt als verzorgende individuele gezondsheidszorg biedt ondersteuning aan mensen die zorg behoeven (bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis). Het salaris varieert tussen de 1.615 van 2.750 euro per maand.

Doktersassistente

Het salaris van een doktersassistente is afhankelijk van de CAO waar je onder valt. Een beginnende doktersassistente verdient ongeveer 1.885 euro, dat kan oplopen tot ongeveer 3.300.

Hbo verpleegkundige

Het salaris van een hbo verpleegkundige kan net als bovenstaande functies, flink variëren. Het begint ongeveer 1.800 euro bruto per maand en kan oplopen tot maximaal 3.700 euro per maand, afhankelijk van jouw functie en de cao waar je onder valt.

Overige medische beroepen

In de beroepen zijn er ook een aantal beroepen waar heel veel geld verdient worden. Een internist verdient bijvoorbeeld ongeveer 11.000 euro per maand. Een cardioloog verdient ongeveer zo’n 5 tot 10 duizend (!) euro per maand. Een basisarts zal ongeveer tussen de 3.300 en 6.200 euro bruto per maand verdienen.

Sinds Corona zijn er steeds meer discussies over het loon van mensen in de zorg, en of deze verhoogd moet worden. Terecht, volgens jou?