Hoe duur is het om een Elektrische auto te hebben? Alle Kosten

Bij het hebben van een auto komen natuurlijk altijd extra kosten kijken. De kosten van de verzekering, maar ook de kosten van het tanken. De kosten van benzine of diesel vallen bij het hebben van een elektrische auto natuurlijk weg. Maar wat zijn dan andere kosten waarmee rekening gehouden dient te worden? Wij sommen het voor je op.

De aankoop

Bij het kopen van een elektrische auto zul je er rekening mee moeten houden dat een elektrisch model tot wel 40% duurder kunnen dan wanneer je een vergelijkbaar model zou kopen met een hybride of benzine aandrijflijn. Dit is echter niet altijd het geval, sommige elektrische modellen zijn zelfs voordeliger dan een benzine variant.

Energie

Waar je benzine per liters betaalt, betaal je de energie voor je accu per kilowattuur. Die prijs voor kilowatturen varieert echter sterk. Bij sommige laadpalen kun je heel goedkoop benzine afnemen, terwijl het bij anderen ontzettend duur is. De meest goedkope optie om je auto op te laden is door gebruik te maken van je eigen laadpaal. Dit is een vergelijkbaar stroomtarief met wat je voor je verlichting in apparatuur gebruikt: ongeveer 23 cent per kilowattuur. Openbare laadpalen laten je al snel 40 cent of meer per kilowattuur betalen, vrij onvoordelig dus.

Onderhoud

Een groot voordeel van elektrisch rijden is dat er minder onderdelen zijn in de auto waar eventueel onderhoud voor nodig zou zijn. Een auto met een verbrandingsmotor heeft al gauw meer dan 200 werkende onderdelen in de aandrijflijn: onderdelen die allemaal goed moeten blijven werken voordat er onderhoud nodig is. Het fijne aan een elektrische auto is dat er minder onderdelen zijn waar onderhoud voor nodig zou zijn, wat resulteert in minder onderhoud. Echter, áls je dan iets aan je elektrische auto moet vervangen, dan ben je vaak ook wel aan de buurt. Eén van de grootst mogelijke kostenposten bij een elektrische auto is de vervanging van de accu of het accupakket.

Autoverzekering

Hoe duur of goedkoop jouw autoverzekering is, is natuurlijk totaal afhankelijk van jouw wensen en eisen. Ben je bijvoorbeeld alleen WA verzekerd (schade die je een ander toedient), of AllRisk (zowel schade die je een ander toedient als schade bij jezelf, ook als je hier geen invloed op hebt gehad, bijvoorbeeld door weersomstandigheden)? Daarnaast is het ook slim verschillende aanbieders van autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Een autoverzekering berekenen kan gelukkig gemakkelijk online.

Fiscale voordelen

Goed nieuws: aan elektrisch rijden zijn gelukkig ook veel fiscale voordelen verbonden. Zo hoef je met een elektrische auto geen wegenbelasting te betalen. Ook kun je gebruik maken van een aanschafsubsidie, wat gehanteerd wordt om elektrisch rijden te investeren. Daarnaast kun je genieten van een lagere bijtelling en milieu-investeringsaftrek, de MIA. Als kers op de taart hoeft er bij een elektrische auto ook geen BPM betaald te worden.

Afschrijving

Helaas moet er, net als bij elke grote aankoop, rekening gehouden worden met de afschrijving van het product. Omdat de techniek van elektrische auto’s in een rap tempo blijft ontwikkelen, is het moeilijk in te schatten hoe een elektrisch model er op lange termijn uit zal zien.