Vaste lasten voor studenten: Gas, water en licht in 2019

Ga je studeren en op jezelf wonen? Dan zijn er veel dingen waar je aan moet denken en die je moet gaan betalen. Denk aan de huur en boodschappen, maar ook aan de vaste kosten voor gas, water en licht. Wat houden deze lasten in? En hoeveel moet je maandelijks betalen?

Gas water licht kosten zijn de kosten die je betaalt voor het verbruik van gas, water en elektriciteit. Daarnaast betaal je voor de meters die dit bijhouden een vast bedrag en je betaalt er belasting overheen.

Kosten voor gas

Over het algemeen is dit van de drie bovengenoemde kosten, de grootste kostenpost. Dit hangt wel af van het type woning, het aantal vierkante meters dat jouw woning heeft en hoe goed het huis geïsoleerd is. Gas gebruikt men voor het verwarmen van het huis en van water. Tegenwoordig hebben mensen hier ook zonneboilers voor, waardoor zij minder gas verbruiken.

Ga je als student op jezelf wonen, dan ga je vaak op kamers of in een studio wonen. Dit is meestal in een flat of tussenwoning. In deze woningtypes verbruik je gemiddeld 1.000 tot 1.350 m3 per jaar, wat €87 tot €110 per maand kost.

Kosten van water

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, gebruik je maar een derde van al het water voor douchen. De grootste hoeveelheid wordt verbruikt aan wassen, koken en het toilet. Het verbruik hangt af van met hoeveel mensen je in een huis woont. Eén persoon verbruikt gemiddeld 46 m3 per maand, wat €10 per maand kost. Vaak wonen studenten in een studentenhuis met meerdere studenten. Vijf personen verbruiken samen gemiddeld 194 m3, wat per maand gemiddeld €23 kost. Natuurlijk wordt dit bedrag onder de vijf gebruikers verdeeld, waardoor het voordeliger is om met meer mensen te wonen.

Kosten voor licht

Men noemt het kosten voor gas, water en licht, maar eigenlijk bedoelt men gas, water en elektriciteit. Net als bij het water, hangen de kosten voor elektriciteit af van het aantal personen. Daarnaast hangt het natuurlijk ook af van het aantal elektrische apparaten dat gebruikt wordt en zuinig deze apparaten zijn. Eén persoon gebruikt gemiddeld 1.900 kWh aan elektriciteit per jaar, wat per maand ongeveer €36 kost. Vijf personen verbruiken per jaar gemiddeld 4.400 kWh en moeten hier €83 voor betalen. Ook voor de kosten van de elektriciteit is het dus goedkoper om met meer mensen samen te wonen.

Prijsstijgingen

In 2018 werden de kosten voor gas en elektriciteit al verhoogd. Maar het zal u niet ontgaan zijn: In 2019 is dit opnieuw gedaan. De kosten van gas zijn verhoogd door een toenemende vraag op de internationale markt en de verhoging van de energiebelasting over aardgas. Gemiddeld moet men per jaar €40 meer gaan betalen voor gas.
De kosten voor elektriciteit zijn gestegen, doordat hier ook de vraag toeneemt en de Heffing Opslag Duurzame Energie is gestegen. Voor energie moet men gemiddeld €130 per jaar meer gaan betalen. Je kunt besparen op deze kosten, door te onderzoeken wat bijvoorbeeld de goedkoopste energieleverancier is. Er zijn verschillende sites waarop je dit eenvoudig kunt vergelijken, zoals op ConsuWijzer.nl of op hoyhoy.nl.

Als je als student op jezelf gaat wonen, hangen de totale kosten van gas, water en licht dus af van de woning waar je in woont en met hoeveel mensen je woont. Alleen moet je denken aan gemiddeld €145 per maand en met vijf personen aan €205 per maand.