Pablo Escobar vermogen: hoe rijk was de beruchte drugsbaron?

Pablo Escobar vermogen: hoe rijk was de beruchte drugsbaron?

De bekendheid van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar werd nog groter dankzij Netflix serie ‘Narcos’. Vrijwel iedereen kent Escobar dus wel. En dat het nogal zacht uitgedrukt is om hem te beschrijven als een vermogend man weten de meeste mensen ook wel. Maar hoe rijk was de beruchte drugsbaron echt? We geven je in dit artikel een indicatie van zijn vermogen aan de hand van opvallende feiten. Escobar werd ook wel ‘De koning van de Cocaïne’ genoemd. Dankzij zijn drugshandel had hij een gigantisch vermogen opgebouwd, maar het was ook de reden dat hij dood werd geschoten in 1993.

De opkomst van Escobar

Pablo Escobar was niet altijd al een vermogend man. Hij werd geboren als zoon van een arme Colombiaanse boer. Niemand had van te voren bedacht dat hij op zijn 35e tot de rijkste mensen ter wereld zou behoren. Dit werd hij als leider van het beruchte Medellín kartel. Een drugskartel dat goed was voor 80% van de wereldwijde (!) cocaïnehandel.

Het vermogen van Escobar

Allereerst is het goed om te benoemen dat niemand ooit precies heeft geweten wat het vermogen van Escobar was. Simpelweg omdat hij nu eenmaal niet netjes zijn belastingaangifte deed en de aard van zijn inkomsten niet altijd duidelijk was. Toch zijn er achteraf schattingen gemaakt. Deze komen gemiddeld uit op een vermogen van 30 miljard dollar. Een absurd bedrag.

Het bedrag wordt (iets) minder absurd als je kijkt naar de hoogtijdagen van het kartel van Escobar. Het Medellín kartel bracht halverwege de jaren ’80 een gigantisch bedrag op: een slordige 420 miljoen dollar per week. Dat is dus 22 miljard dollar op jaarbasis. Geen wonder dat Escobar zo ongelooflijk rijk was. De hoeveelheden cocaïne die rond gingen dankzij het kartel van Escobar zijn dan ook astronomisch te noemen. Alleen al in de Verenigde Staten smokkelde het Medellín kartel bijna 14 ton cocaïne per dag naar binnen.

Zijn vermogen zorgde ervoor dat Pablo Escobar zeven jaar lang achter elkaar in de wereldberoemde Forbes miljardairslijst stond. Op zijn hoogtepunt was Escobar de zevende rijkste man op aarde. Dit was in 1989.

De problemen van veel geld

 Veel geld hebben is prachtig, maar het leverde ook problemen op voor Escobar. Hij had zoveel geld dat hij 2,1 miljard dollar per jaar moest wegboeken voor de opslag van al zijn cash. Omdat er een gigantische hoeveelheid cash binnenkwam moest Escobar dit opslaan bij boeren en in loodsen voordat hij het kon witwassen. Zo’n 10% van dit geld ging verloren aan waterschade of door de ratten die eraan begonnen te knagen.

Al die cash bracht nog een andere bijzondere kostenpost voort voor Escobar en zijn kartel. Al die stapels cash moesten namelijk netjes gebundeld en opgeborgen worden. Hiervoor gaf Escobar maandelijks 2500 dollar uit aan elastiekjes om al zijn cash bij elkaar te kunnen houden. Stel je maar eens voor hoeveel elastiekjes je kunt kopen van 2500 dollar.

Het moge duidelijk zijn dat Pablo Escobar een ongelooflijk groot vermogen had dat voor de meeste mensen niet eens voor te stellen is.

Lees ook eens: