Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen in 2023?

Belastingvrij bijverdienen. Dat is natuurlijk een prachtige manier om een extra inkomen te vergaren. Alleen is het nog best ingewikkeld wat betreft de regelgeving omtrent bijverdiensten. Wat mag je nou precies bijverdienen en welke regeltjes zijn er allemaal? Door alle regelgeving kan het soms lijken alsof bijverdienen niet de moeite waard is, vanwege de belasting die je moet betalen. Maar hoeveel mag je dan eigenlijk precies belastingvrij bijverdienen? Wat is voor de belasting precies belastingvrij? Je leest het in onderstaand artikel.

Sinds 2022 is er een grens voor het maximaal bijverdienen tijdens je studie. Dit bedrag staat nu op € 8.250,-.

Wat mag ik überhaupt maximaal bijverdienen?

Allereerst is het goed om te weten wat je dan precies maximaal mag bijverdienen. Het feit is dat wanneer je geen uitkering ontvangt, je mag bijverdienen zoveel je wilt. Althans dit was tot aan 2023 zo. Dat klinkt geweldig, maar je moet er rekening mee houden dat je meer belasting betaalt wanneer je meer dan één werkgever hebt. Dit is het geval doordat er maar één werkgever tegelijkertijd rekening kan houden met alle heffingskortingen waar je recht op hebt.

Dat is niet negatief, want dat doen werkgevers om te voorkomen dat er te weinig loonbelasting wordt ingehouden en jij straks geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Stel dat je recht hebt op 1500 euro aan algemene heffingskorting en meerdere werkgevers houden hier rekening mee, dan wordt er feitelijk 1500 euro te weinig aan loonbelasting ingehouden.

Wanneer moet ik inkomsten opgeven?

Wanneer je extra inkomen genereert, is de eerste vraag wanneer je deze inkomsten precies moet opgeven. De fiscus hanteert hierbij twee vragen. Maak je winst met deze werkzaamheden en was winst maken ook het doel van deze werkzaamheden? Stel dat de vergoeding precies de kosten dekt, dan is er simpelweg geen sprake van winst en hoef je de inkomsten niet op te geven. Wanneer je echter doelbewust handel gaat drijven en bijvoorbeeld producten op grote schaal gaat inkopen om vervolgens met winst door te verkopen, dan is het een ander verhaal. Veel mensen denken dat belastingvrij bijverdienen hetzelfde is als zwart geld verdienen. Dit klopt niet, als je je netjes aan de regels van de Belastingdienst houdt, is het gewoon ‘wit geld’.

Wanneer is mijn inkomen belastingvrij?

De vraag waar het dan eigenlijk om draait is: wanneer zijn de inkomsten die ik genereer dan belastingvrij? In 2023 zijn er twee ´Belastingschrijven´. In de eerste schijf betaal je met een inkomen tot 68.508 euro 37,05 procent belasting. In de tweede schijf betaal je vanaf 68.508 euro 49,5 procent belasting. Het bedrag tot waaronder je moet blijven om belastingvrij bij te verdienen is in 2020 8700 euro (om precies te zijn 8732 euro. Het bedrag dat je dan terugkrijgt is dan ongeveer even hoog als het bedrag aan belasting dat je eigenlijk zou moeten betalen. Dus, onthoud het belastingvrije bedrag: 8700 euro als totaal jaarinkomen!

Bijverdienen als student

Een extra zakcentje als student is natuurlijk nooit verkeerd. Het is zelfs heel verstandig, want misschien hoef je dan minder geld te lenen van DUO. Zorg er dus wel voor dat je als student onder de 8250,- euro blijft, anders moet je het belastingtarief uit de eerste schijf betalen. In sommige situaties is het dus rendabeler om iets minder te verdienen zodat je uiteindelijk meer overhoudt.

Aftrekposten voor het belastbaar inkomen

Het zeer goede nieuws is dat er een aantal aftrekposten is, waarmee je je belastbare inkomen zou kunnen verlagen. Hierbij kun je denken aan de hypotheekrente voor je koophuis voor het verlagen van je belastbare inkomen. Fiscale aftrekposten zoals de hypotheekrente voor je eigen huis verminderen het belastbaar inkomen. Hierdoor zorg je ervoor dat je dus onder aan de streep minder belasting hoeft te betalen en meer kunt genieten van dat extra inkomen. Interessante aftrekposten zijn bijvoorbeeld ook studiekosten en hoge ziektekosten. Je betaalt uiteindelijk belasting over het inkomen waar je alle aftrekposten van hebt afgetrokken.

Hoe controleert de Belastingdienst?

Misschien denk jij nu wel dat het niet nodig is om je neveninkomsten op te geven. Want eerlijk is eerlijk, het is en blijft voor de Belastingdienst heel lastig om jouw neveninkomsten te controleren. De Belastingdienst gaat ervan uit dat jij zelf weet welke neveninkomsten je redelijkerwijs vergaart en dat je ze zelf opgeeft bij de Belastingdienst. Mocht je nou besluiten om jouw extra inkomsten niet op te geven, dan is het belangrijk om te weten dat als de Belastingdienst hier achter komt, er grote boetes voor uitgedeeld worden. De Belastingdienst staat niet stil en moderniseert. Er worden nieuwe manieren gezocht om jouw neveninkomsten te achterhalen. Denk bijvoorbeeld aan integraties met AirBnB en Marktplaats. Hier halen veel mensen hun extraatjes vandaan, zoals eerder in dit artikel al even AirBnB als voorbeeldje werd gebruikt.

Hoe geef je neveninkomsten op?

Hoe je neveninkomsten precies moet opgeven is afhankelijk van de situatie. Wanneer je aangifte gaat doen kun je dit controleren. Een vorm van neveninkomsten die nog steeds populairder wordt, is de verhuur via AirBnB. Dit zou je moeten opgeven als ‘Inkomsten uit tijdelijke verhuur’. Gaat het echter om een reguliere huurwoning, dan dien je dit op te geven als ‘Inkomsten uit overige werkzaamheden’. Wanneer je een uitkering ontvangt, dan is het zaak om nog beter op te letten. Je moet dan namelijk élke activiteit opgeven. Ook vrijwilligerswerk of kleinere klusjes. Zo wordt constant bepaald of de activiteiten die je doet van invloed zijn op jouw uitkering. Het verschilt ook weer per uitkering hoeveel belasting je moet afdragen per specifieke activiteit. Voordat je extra geld gaat bijverdienen is het dus verstandig om goed in kaart te brengen hoe jouw specifieke situatie er uitziet. Onthoud in ieder geval de bovengrens van 8250,- euro.

Neem altijd een kijkje op de website van de Belastingdienst om te checken welke procenten, cijfers en regels er voor jou op dit moment gelden. De meest accurate informatie vind je op die website.

Wist je dat je dus belasting kunt terugvragen. Dat komt omdat je vaak te veel belasting betaalt als je als student een bijbaan hebt. Dit bedrag kun je gelukkig terugkrijgen van de Belastingdienst. Hierdoor is natuurlijk je belastingaangifte. Zorg er dus voor dat dit allemaal goed is ingevuld. Op deze manier krijg je waarschijnlijk een gedeelte van je vooruitbetaalde belasting terug en dat kan toch een leuk zakcentje zijn. Je kan dit online doen via de website maar tegenwoordig kan je ook een applicatie hiervoor gebruiken. Vaak heeft de Belastingdienst al voor jou een gedeelte ingevuld. Jij kan dan de rest van de gegevens aanvullen. Je ziet direct of je recht heb op teruggave.