Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen? 2019

Belastingvrij bijverdienen. Dat is natuurlijk een prachtige manier om een extra inkomen te vergaren. Alleen is het nog best ingewikkeld wat betreft de regelgeving omtrent bijverdiensten. Door alle regelgeving kan het soms lijken alsof bijverdienen niet de moeite waard is vanwege de belasting die je moet betalen. Maar hoeveel mag je dan eigenlijk precies belastingvrij bijverdienen? Wat is voor de belasting precies belastingvrij? Je leest het in onderstaand artikel.

Wat mag ik überhaupt maximaal bijverdienen?

Allereerst is het goed om te weten wat je dan precies maximaal mag bijverdienen. Het feit is dat wanneer je geen uitkering ontvangt, je mag bijverdien zoveel je wilt. Dat klinkt geweldig, maar je moet er rekening mee houden dat je meer belasting betaalt wanneer je meer dan één werkgever hebt. Dit is het geval doordat er maar één werkgever tegelijkertijd rekening kan houden met alle heffingskortingen waar je recht op hebt.

Dat is niet negatief, want dat doen werkgevers om te voorkomen dat er te weinig loonbelasting wordt ingehouden en jij straks geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Stel dat je recht hebt op 1500 euro aan algemene heffingskorting en meerdere werkgevers houden hier rekening mee, dan wordt er feitelijk 1500 euro te weinig aan loonbelasting ingehouden.

Wanneer moet ik inkomsten opgeven?

Wanneer je extra inkomen genereert is de eerste vraag wanneer je deze inkomsten precies moet opgeven. De fiscus hanteert hierbij twee vragen. Maak je winst met deze werkzaamheden en was winst maken ook het doel van deze werkzaamheden? Stel dat de vergoeding precies de kosten dekt, dan is er simpelweg geen sprake van winst en hoef je de inkomsten niet op te geven. Wanneer je echter doelbewust handel gaat drijven en bijvoorbeeld producten op grote schaal gaat inkopen om vervolgens met winst door te verkopen is het een ander verhaal.

Wanneer is mijn inkomen belastingvrij? 

De vraag waar het dan eigenlijk om draait is: wanneer zijn de inkomsten die ik genereer dan belastingvrij? Omdat we in Nederland in 2019 een algemene heffingskorting hebben van 2470 euro betekent dit dat je bij een jaarinkomen van 6500 euro ongeveer een belastingvrij jaarinkomen hebt. Het bedrag dat je dan terugkrijgt is dan ongeveer even hoog als het bedrag aan belasting dat je eigenlijk zou moeten betalen. Dus, onthoud het belastingvrije bedrag: 6500 euro als totale jaarinkomen!

Hoe geef je neveninkomsten op? 

Hoe je neveninkomsten precies moet opgeven is afhankelijk van de situatie. Wanneer je aangifte gaat doen kun je dit controleren. Een vorm van neveninkomsten die enorm in opkomst is, is de verhuur via Airbnb. Dit zou je moeten opgeven als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’. Gaat het echter om een reguliere huurwoning, dan dien je dit op te geven als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’.

Wanneer je een uitkering ontvangt is het zaak om nog beter op te letten. Je moet dan namelijk élke activiteit opgeven. Ook vrijwilligerswerk of kleinere klusjes. Zo wordt constant bepaald of de activiteiten die je doet van invloed zijn op jouw uitkering. Het verschilt ook weer per uitkering hoeveel belasting je moet afdragen per specifieke activiteit.

Voordat je extra geld gaat bijverdienen is het dus verstandig om goed in kaart te brengen hoe jouw specifieke situatie eruit ziet. Het is dus wel vrij eenvoudig, hoeveel belastingvrij bijverdienen te valt, is alles binnen de 6050 euro als totaal jaarinkomen.