Transitievergoeding: dit zijn de fiscale voordelen bij een transitievergoeding 

Je wilt er misschien niet over nadenken. Maar jaarlijks verliezen veel mensen hun baan doordat ze ontslagen worden. Om dit leed iets te kunnen verzachten is er de transitievergoeding in het leven geroepen. In deze blog vertellen we jou hier meer over en vertellen we de fiscale voordelen die hierbij kunnen horen!

Laten we eerst bij het begin beginnen, want wat is een transitievergoeding nu eigenlijk? Als je als werknemer wordt ontslagen dan kan het zijn dat je recht hebt op een transitievergoeding. Dit is eigenlijk vooral een wettelijke vergoeding dat een werkgever moet betalen omdat een tijdelijk contract niet wordt verlengd. 

Dit geldbedrag is niet per se bedoeld als een gouden handdruk of iets in die vorm. Het heeft vaak wel een bepaald doel. Bijvoorbeeld om de werknemer financieel te ondersteunen om bijvoorbeeld een nieuwe weg in te slaan of om een andere baan te zoeken. 

Hoe wordt de hoogte van een transitievergoeding bepaald?

Allereerst is het afhankelijk van het x-aantal jaar dat iemand heeft gewerkt bij een werkgever. En anderzijds ook afhankelijk van het maandsalaris dat de werknemer heeft gekregen. Heeft iemand bijvoorbeeld langer dan 10 jaar bij een bedrijf gewerkt en wordt dan ontslagen? Dan kun de transitievergoeding een half maandsalaris zijn per gewerkt jaar. Als je korter dan 10 jaar in dienst bent geweest is dit een derde van het maandsalaris. 

Uiteraard zijn er ook nog uitzonderingen en wordt er per situatie weer gekeken. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van een werknemer. Of wanneer een werkgever minder dan 25 werknemers in dienst heeft. Misschien denk je nu ook wel: maar wat is nu het doel van zo’n transitievergoeding? Het is vooral bedoeld om het ontslag iets te kunnen verzachten. Ontslagen worden is tenslotte nooit leuk. En daarnaast kan het de werknemer helpen om bijvoorbeeld een nieuwe baan te vinden of een periode te overbruggen. 

Je kan je daarnaast waarschijnlijk ook voorstellen dat er wel fiscale voordelen zitten aan zo’n groot bedrag? Het is wel afhankelijk van een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen bedrag, maar ook de manier waarop het wordt uitbetaald. Laten we even kijken naar de fiscale voordelen van een transitievergoeding.

Fiscaalvoordeel #1: geen belasting betalen

Het bedrag voor fiscaal voordelen op het jouw transitievergoeding stond in 2023 op 84.000 euro. Dat. betekent dat je geen belasting over deze vergoeding hoeft te betalen. Komt jouw transitievergoeding hoger uit? Dan moet je hier wel belasting over betalen. 

Fiscaalvoordeel #2: belasting gespreid betalen

En dat brengt ons ook direct bij het tweede fiscale voordeel. Want mocht het bedrag hoger dan 84.000 uitkomen, dan moet je dus belasting betalen. Wel kun je er dan voor kiezen dat deze heffing wordt verspreid over meerdere jaren. Waardoor je niet direct de druk heel erg voelt van het afdragen van de belasting. 

Fiscaalvoordeel #3: transitievergoeding gebruiken voor scholing

Wil je na ontslag jezelf omscholen zodat je meer zekerheid voelt op het gebied van je job? Dan kun je de transitievergoeding ook gebruiken voor scholing. Kies je hiervoor? Dan kan je het studiebedrag belastingvrij inzetten om zo de kosten voor een nieuwe opleiding of cursus te betalen. Dit is dus een groot fiscaalvoordeel omdat hierdoor een opleiding of cursus minder duur is.