Alles wat je moet weten over de hypotheekrenteaftrek

Als je een huis koopt, heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Een hypotheek is een lening die je afsluit om je huis te kunnen financieren. Om erachter te komen hoe hoog het bedrag is dat je kunt lenen, is het belangrijk om een hypotheekadvies gesprek in te plannen. Bij het afsluiten van een hypotheek komt namelijk best wel veel kijken, waaronder de hypotheekrenteaftrek. In dit artikel leggen we uit wat hypotheekrenteaftrek precies is en waar je rekening mee moet houden.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek is de mogelijkheid om de betaalde hypotheekrente af te trekken van de belasting. Hierdoor betaal je minder belasting over je inkomen. Het idee hierachter is dat de overheid het kopen van een huis stimuleert. De hypotheekrenteaftrek geldt voor hypotheken die zijn afgesloten voor de aankoop, verbouwing of verbetering van een eigen woning.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Stel je voor dat je een huis hebt gekocht en daarvoor een hypotheek hebt afgesloten. Iedere maand betaal je rente over deze hypotheek. Het bedrag dat je betaalt aan hypotheekrente mag je aftrekken van de belasting. Dit doe je door aangifte te doen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst houdt bij hoeveel hypotheekrente je hebt betaald en trekt dit bedrag af van je inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting.

Let op: hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor de hypotheekrente. Aflossingen mag je niet aftrekken van de belasting.

Hoelang geldt hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek geldt gedurende de looptijd van de hypotheek. De maximale termijn voor hypotheekrenteaftrek is 30 jaar. Dit geldt alleen voor hypotheken die zijn afgesloten na 1 januari 2001. Hypotheken die voor die tijd zijn afgesloten, hebben geen maximale termijn.

Wat zijn de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek?

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet je een eigen woning hebben. Dit kan een koopwoning zijn, maar ook een woning die je zelf hebt gebouwd of die je hebt gekocht in aanbouw.

Daarnaast moet je een hypotheek hebben afgesloten voor de aankoop, verbouwing of verbetering van de woning. De hypotheek moet annuïtair of lineair zijn afgelost. Dit betekent dat je iedere maand een vast bedrag aan rente en aflossing betaalt. Een aflossingsvrije hypotheek komt niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Verder geldt er een maximale termijn van 30 jaar voor de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt alleen voor hypotheken die zijn afgesloten na 1 januari 2001. Voor hypotheken die voor die tijd zijn afgesloten, geldt geen maximale termijn.

Tot slot moet je de betaalde hypotheekrente kunnen aantonen. Dit doe je door jaarlijks aangifte te doen bij de Belastingdienst.

Hoeveel hypotheekrenteaftrek kun je krijgen?

De hoogte van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het van belang hoeveel hypotheekrente je hebt betaald in het betreffende jaar. Daarnaast speelt je belastingtarief een rol. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je belastingtarief en dus hoe hoger de hypotheekrenteaftrek.

Het maximale belastingtarief waartegen je hypotheekrente mag aftrekken, wordt geleidelijk afgebouwd. Dit betekent dat je hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf (52%) jaarlijks iets afneemt. In 2023 mag je bijvoorbeeld nog 47,5% van de betaalde hypotheekrente aftrekken.

Let op: als je meer verdient dan €68.507 per jaar, wordt de hypotheekrenteaftrek langzaam afgebouwd. Dit betekent dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt naarmate je meer verdient.

Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek?

Er wordt regelmatig gediscussieerd over het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als onderdeel van een belastinghervorming. Als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft, heeft dit een aantal gevolgen.

Allereerst zal de maandelijkse hypotheeklasten stijgen. Doordat je de betaalde hypotheekrente niet meer kunt aftrekken van de belasting, betaal je meer belasting over je inkomen. Hierdoor houd je netto minder over en worden de maandelijkse hypotheeklasten hoger.

Daarnaast kan het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek invloed hebben op de huizenprijzen. Als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft, kunnen huizenkopers minder lenen. Hierdoor kan de vraag naar huizen dalen en kunnen de huizenprijzen zakken.

Tot slot kan het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek gevolgen hebben voor de economie. Doordat huizenkopers minder kunnen lenen, kan de huizenmarkt minder goed gaan draaien. Dit kan weer gevolgen hebben voor andere sectoren, zoals de bouwsector.

Tips voor het afsluiten van een hypotheek

Als je een huis gaat kopen, is het afsluiten van een hypotheek een belangrijke stap. Ga altijd in gesprek met een professional van Univé om zeker te weten dat je geen stappen overslaat. Hieronder geven we een aantal tips om een goede hypotheek af te sluiten.

  1. Vergelijk verschillende hypotheekverstrekkers

Er zijn veel verschillende hypotheekverstrekkers. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, kun je de hypotheek vinden die het beste bij jou past. Let hierbij niet alleen op de rente, maar ook op de voorwaarden en de service van de hypotheekverstrekker.

  1. Maak een goede begroting

Voordat je een hypotheek afsluit, is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijkse lasten zullen zijn. Maak daarom een goede begroting van je inkomsten en uitgaven. Zo weet je hoeveel je kunt lenen en hoeveel je maandelijks kunt aflossen.

  1. Kies voor een hypotheek met een vaste rente

Als je kiest voor een hypotheek met een vaste rente, weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt gedurende de looptijd van de hypotheek namelijk dezelfde rente. Hierdoor weet je precies wat je maandelijkse lasten zullen zijn en kom je niet voor verrassingen te staan.

  1. Kijk ook naar de voorwaarden van de hypotheek

Naast de rente is het ook belangrijk om naar de voorwaarden van de hypotheek te kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld hypotheken waarbij je tussentijds boetevrij extra kunt aflossen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een keer een meevaller hebt en extra wilt aflossen.

  1. Schakel een hypotheekadviseur in

Het afsluiten van een hypotheek is een ingewikkeld proces. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het vinden van de juiste hypotheek en kan je adviseren over de voorwaarden en de maandlasten. Daarnaast kan een hypotheekadviseur je ook helpen bij het regelen van alle papieren en bij het aanvragen van de hypotheek.