De WOZ-waarde van je huis, dit betekent het

Wil jij opnieuw jouw WOZ-waarde berekenen omdat je te veel betaald? In dit artikel beantwoorden we een aantal cruciale vragen voor je.

Misschien heb je er al weleens van gehoord, de WOZ-waarde. Maar eigenlijk is deze belangrijk dan je misschien denkt. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Bij de waarde van deze onroerende zaken moet je denken aan een huis dat je bezit. Hierdoor worden uiteindelijk jouw belastingen bepaald. Zo betaal je maandelijks geld aan het waterschap en andere gemeentelijke heffingen. Deze kosten worden berekend op basis van de WOZ-waarde van je woning. Dus wanneer deze bijvoorbeeld niet juist is dan betaal je geld terwijl dat niet zou moeten. Let er dus goed op.

Waar kan ik controleren of mijn WOZ-waarde klopt?

Ieder jaar krijg je een beschikking van de gemeente en de overheid. Dit is de WOZ-beschikking. Vaak staat hier een datum op waarvoor jij een eventueel Bezwaar WOZ waarde kan indienen. In veel gevallen gaat het om 6 weken binnen de termijn dat de brief bij je in de bus valt. Maar hoe kan je controleren of je WOZ-waarde klopt?

Online zijn er veel bedrijven die je kunnen helpen met het bereken van de WOZ-waarde. Dit wordt onder andere gedaan door te kijken naar huizen in de omgeving. Maar in veel gevallen gaat het hier ook gelijk mis. Er wordt bijvoorbeeld een vergelijking gemaakt met een woning 300 meter verder op, omdat jij in een boerderij buiten af woont. In dit soort gevallen is het goed om een onafhankelijke partij de WOZ-waarde van je woning laat controleren. Want het kan zijn dat je meer betaald aan belastingen dan je officieel zou moeten.

Kan ik zelf de WOZ-waarde van mijn huis berekenen?

Er is een simpel antwoord. Ja, dit kan je doen. Je kan ook zelfstandig een bezwaar indienen. Maar in veel gevallen is dit niet een gegrond of een goed onderbouwd bezwaar. Het bezwaar stroopt misschien hier en daar en een overheid zal hierdoor je vraag minder serieus nemen. Wanneer jij met gegronde bezwaren komt die ook bewezen zijn in de stukken wordt er veel serieuzer gekeken naar jouw bezwaar. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een onafhankelijke partij.

Op basis hiervan wordt de WOZ-waarde berekent

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn voor de overheid om je WOZ-waarde te berekenen. Wij zetten ze op een rij:

Taxatie

Hoeveel is jouw woning precies waard. Dit kan gebeuren door een officiele taxateur

Vergelijking

In de meeste gevallen wordt er gekeken naar woningen in de buurt. Dit kan zijn de directe buurman bijvoorbeeld.

Voorzieningen

Heb jij jouw woning de laatste jaren flink verduurzaamd, dan kan dit meegenomen worden in de berekening van je WOZ-waarde.

Wat betekent de WOZ-waarde voor de verkoop?

Grappig is om te weten dat de WOZ-waarde weinig zegt over de verkoop van je woning en de waarde daarvan. Wanneer jij je woning wil gaan verkopen dan zal een makelaar namelijk een uitgebreide en zorgvuldigere controle doen. Hierdoor komt de waarde veel exacter uit dan bij de WOZ-waarde die normaal wordt gerekend. Zelf onverkoopbare huizen vliegen tegenwoordig de deur uit, dus niks om je zorgen over te maken.