Wat is het salaris bij de Albert Heijn – wie verdient wat?

De kans is groot dat je onderweg een filiaal van Albert Heijn tegenkomt. Er zijn dan ook heel wat mensen die bij Albert Heijn werken. Wie kent de keten niet? Er zijn nog heel wat verschillende soorten functies die je kunt vervullen bij de supermarktketen, elk met zijn eigen specifieke takenpakket en bijpassende vergoeding. Alleen wat is die vergoeding precies? In dit artikel vertellen we je de gemiddelde salarissen van werknemers bij Albert Heijn.

 

Over Albert Heijn

Albert Heijn zorgt er als werkgever al 130 jaar voor dat veel mensen in Nederland werk hebben. In de bijna 900 winkels die ons land telt, werken zo´n 100.000 medewerkers elke week aan het voorzien in een primaire levensbehoefte: eten en drinken voor alle Nederlanders. Ook in België is Albert Heijn overigens aanwezig, met zo’n 50 winkels. Die 100.000 medewerkers maakt Albert Heijn tot een van de grootste werkgevers van Nederland.  Albert Heijn heeft een ruim assortiment: van het Albert Heijnhuismerk, tot AH Biologisch, AH excellent en de prijsfavorieten. De winkels in Nederland worden beleverd vanuit twee landelijke en vier regionale distributiecentra. Voor het draaiende houden van de bekende supermarktketen zijn dus veel verschillende soorten functies binnen de supermarktketen nodig, dat kun je je misschien wel voorstellen.  Hieronder noemen we de belangrijkste functies op, van vakkenvuller tot kwaliteitsmedewerker. Ook gaan we indien beschikbaar, in op wat deze medewerkers gemiddeld verdienen.

Vakkenvullers 

Dit is waarschijnlijk een van de eerste functies waar je aan denkt als je denkt aan werken bij Albert Heijn. Heel veel mensen hebben dit vroeger als baantje gehad en het is dan ook een functie die vooral wordt vervuld door schoolgaande of studerende jongeren. De taak van een vakkenvuller is om de schappen vol te houden, waarbij je gebruikmaakt van de First in, First Out (FIFO)-methode. Op die manier wordt voorkomen dat producten over de datum raken. De oudste producten die als eerste over de houdbaarheidsdatum zullen gaan staan vooraan en de nieuwste achteraan.

Verder moet je als vakkenvuller ook helpen met het uitladen van de vrachtwagens, bijspringen bij de kassa of schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren. Het gemiddelde uurloon van een vakkenvuller is €6. Bedenk dat het vaak jongeren zijn die dit werk uitvoeren en dat het een gemiddelde is. Het kan dus wel per situatie verschillen. Vaak heeft dit ook te maken met de verantwoordelijkheden van een vakkenvuller.

Caissières

Kassamedewerkers zijn natuurlijk onmisbaar voor een supermarkt als Albert Heijn. Ze zijn belangrijk voor het afrekenen, maar ze fungeren tegelijkertijd ook als het visitekaartje richting de klant. Je moet altijd vriendelijk blijven, goed met geld overweg kunnen gaan en snel en nauwkeurig kunnen werken. Kassamedewerkers hebben ongeveer hetzelfde gemiddelde uurloon als vakkenvullers, al ligt dat meestal iets hoger. Dit omdat er vaak meer oudere medewerkers achter de kassa zitten dan dat er oudere medewerkers in een vulploeg werkzaam zijn.

Teamleider

Een teamleider heeft meer verantwoordelijkheden en heeft dan ook een hoger gemiddeld uurloon. Dit gemiddelde uurloon van een teamleider bij Albert Heijn ligt op €13. Als teamleider moet je ervoor zorgen dat de mensen uit jouw team worden ingepland en op de werkvloer zelf ben je degene die het team aanstuurt. Je bent dus eindverantwoordelijke voor het werk dat jij en je team uitvoeren. Dat maakt dat deze functie meer van je vraagt als persoon. Je bent instructeur en motivator tegelijk, naar je medewerkers toe, maar je moet ook van klantcontact houden en goed met klanten om kunnen gaan. Als er klachten zijn ben jij de eindverantwoordelijke die ervoor moet zorgen dat het probleem van de klant wordt opgelost en dat de klant er een goed gevoel aan overhoudt. Je wilt immers dat de klant de volgende keer ook weer gewoon zijn of haar boodschappen bij Albert Heijn doet.

Bezorger

Een bezorger bij Albert Heijn rijdt met een bakwagen naar klanten om ze te geven wat ze nodig hebben: lekker eten en handige spullen. bezorgers zijn ook een visitekaartje van Albert Heijn. Als bezorger werk je in diensten: een ochtenddienst vanaf 5 uur ’s morgens en een avonddienst vanaf 1 uur ’s middags. Dit betekent dus dat bezorgers flexibel moete zijn en vroeg uit de veren moeten kunnen en ertegen moeten kunnen dat ze soms laat in bed zullen liggen. Een bezorger verdient in de eerste weken, vanaf 22 jaar, zo’n 13 euro per uur bruto. Na 13 weken wordt dit automatisch verhoogd naar zo’n 14 euro.

Kwaliteitsmedewerker

Als kwaliteitsmedewerker bij Albert Heijn ben je er samen met collega’s van verschillende afdelingen verantwoordelijk voor dat de winkel veilig en schoon is. Dit is natuurlijk niet alleen belangrijk voor klanten, maar ook voor iedereen die werkzaam is in het specifieke filiaal waar de kwaliteitsmedewerker verantwoordelijk voor is. Een kwaliteitsmedewerker houdt zich dus bezig met het schoonmaken van de winkel, de verschillende kantoren en het magazijn. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het controleren van de temperatuur van de koeling en het controleren of de schoonmaakwerkzaamheden van die dag goed zijn en volledig zijn gedaan. Ondertussen doet de kwaliteitsmedewerker af en toe ook een klusje ter ondersteuning, zoals het vervangen van de vuilniszak of even vegen. Wat een kwaliteitsmedewerker precies verdient, is afhankelijk van het aantal uren en wordt bepaald aan de hand van de CAO.

 

Dit zijn de belangrijkste functies bij Albert Heijn met de gemiddelde salarissen. Er zijn ook nog andere afdelingen, zoals de broodafdeling. Maar de salarissen van deze werknemers kun je vergelijken met het salaris van een kassamedewerker of vakkenvuller. Wellicht ben je nu wel zo enthousiast geworden, dat je een baan bij Albert Heijn helemaal ziet zitten!