Welke banken gaan negatieve rente toepassen op je spaargeld?

Het gaat al een tijdje de ronde: banken die een negatieve spaarrekening (gaan) heffen. Dit is een gevolg van lage rente die de Europese Centrale Bank rekent. Die is zo laag om te bevorderen dat consumenten geld gaan lenen en uit gaan geven. Oftewel: de economie draaiende houden. Wanneer je een huis gaat kopen is die lage rente gunstig: daardoor hebben we nu ook zo’n lage hypotheekrentes. Maar wanneer je spaargeld hebt, kom je er minder goed vanaf. Want de spaarrente is extreem laag, als je al rente krijgt. En steeds meer banken laten je zelfs rente betalen over spaargeld. Welke banken dat zijn, lees je hier.

Deze banken rekenen negatieve rente op spaargeld

Banken rekenen kosten wanneer je een bankrekening bij ze opent. Daar kom je niet onderuit, want zoals Bank.nl stelt: vrijwel iedereen heeft een bankrekening nodig. Vaak kun je alleen een spaarrekening openen bij een bank wanneer je daar een betaalrekening hebt, en dat brengt dus kosten met zich mee. Wil je een (nieuwe) rekening openen, bij een andere bank bijvoorbeeld, dan is het dus goed om naast de vaste kosten ook alvast te kijken naar of zij negatieve rente rekenen voor spaargeld. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je geld op je spaarrekening zet.

Deze banken hanteren een negatieve rente op spaargeld, of gaan dat per 1 juli 2021 doen:

  • ABN AMRO en ABN AMRO Mees Pierson: 0,5% vanaf €150.000;
  • Rabobank: 0,5% vanaf €100.000;
  • ING: 0,5% vanaf €100.000;
  • Van Lanschot Private Banking: 0,5% vanaf €250.000;
  • ASN, SNS en RegioBank: 0,5% vanaf €100.000;
  • Knab: 0,5% vanaf €250.000.

Ook de minder bekende namen, die zich vooral met beleggen en vermogensbeheer bezighouden, hanteren een negatieve rente van 0,5%. Denk dan aan Nationale Nederland, Robeco, Triodos, Binck, DeGiro en Lynx. Voor de meeste banken gaat dit in bij een bedrag van €100.000 of €250.000 maar DeGiro denkt daar anders over: hier betaal je al rente over een spaartegoed groter dan €2500!

Wat kun je doen om negatieve rente te voorkomen?

In de meeste gevallen ga je pas negatieve rente betalen wanneer je meer dan €100.000 spaargeld hebt, in sommige gevallen zelfs bij een groter bedrag. Wanneer je dus onder deze grens blijft, verandert er voor jou niet veel. Voor mensen met een spaartegoed tussen €100.000 en €250.000 loont het de moeite om eens uit te kijken naar een andere bank als je negatieve rente moet gaan betalen bij je eigen bank. Zo kun je bij Knab tot €250.000 stallen zonder rente te hoeven betalen. Je krijgt over de eerste €25.000 0,2% rente, daarboven is het 0%.

Maar, als je deze bedragen aan spaargeld hebt, levert sparen dus ook weinig op. Wil je je geld laten groeien, dan zul je er dus toch wat anders mee moeten doen. Verspreiden over meerdere banken is niet handig, omdat je ook vrijwel altijd een betaalrekening erbij moet hebben, en daar zijn ook kosten aan verbonden.

Je geld investeren is dan een betere optie. Je kunt kiezen om te gaan beleggen (zelf of laten doen), maar ook je hypotheek (gedeeltelijk) aflossen kan een interessante optie zijn. Investeren in vastgoed levert ook mooi rendement op, al gaan er steeds meer stemmen op om de goedkopere huizen enkel nog te verkopen aan starters die er daadwerkelijk gaan wonen. Daarnaast zijn er tal van andere opties, van de handel in crypto’s tot investeren in Lego, sneakers en andere zaken.