Hoe ga je om met de stijgende inflatie?

Niemand ontkomt aan de inflatie. We hebben het allemaal in onze portemonnees gevoeld. De één misschien net wat meer dan de ander. Toch is duidelijk dat ons geld minder waard is geworden. Alleen al als we kijken naar onze dagelijkse boodschappen. Kon je vroeger met twintig euro nog een aardig winkelmandje vullen, heb je hier nu nog maar een paar items voor. Dat de prijzen gestegen zijn, zijn op heel veel plekken zichtbaar. Aan de pomp, in de supermarkt, de energierekening en ga zo maar door. Maar het is meestal niet duidelijk hoe hiermee omgegaan moet worden.

Dat is voor sommige mensen erg lastig. Het zijn namelijk niet alleen luxeproducten waar de prijzen van zijn gestegen. Je kunt niet zeggen dat je dan maar wat minder eten koopt of de verwarming helemaal niet meer gebruikt gedurende de winter. Dit zijn dingen die noodzakelijk zijn om comfortabel te kunnen leven. Als je maandelijks altijd al maar net rond kon komen, kan het knap lastig worden als alle kosten plotseling verdubbelen en je inkomen nog flink achterblijft. Maar wat kunnen we dan wel doen? In dit artikel geven we enkele tips.

Zoek een veilige haven tegen de inflatie

Ben jij iemand die altijd spaargeld achter de hand zal hebben? Dan is het verstandig om over een beleggingsvorm na te gaan denken. Eentje die bestand is tegen de inflatie. Als je je geld nu op de spaarrekening laat staan, wordt dit alleen maar minder waard. Ga in plaats daarvan op zoek naar een veilige haven tegen de inflatie. Deze vind je bijvoorbeeld bij Goudverzekerd. Zij hebben het extra druk gekregen sinds de stijgende inflatie.

Dat is geen verrassing. Investeren in goud of zilver is een goede manier om je geld veilig te stellen en te beschermen tegen de inflatie. Ook in het verleden zagen we dat er in onzekere tijden veel meer vraag was naar edelmetalen. Zilver en goud kunnen niet bijgedrukt worden. De voorraad is beperkt. Dat maakt dat de waarde relatief stabiel blijft. Zilveren munten kopen is dan ook juist in de huidige onzekere financiële tijden erg aantrekkelijk.

Praat met je werkgever

Niet alleen de prijzen zijn flink gestegen, ook de salarissen zijn in recordtijd omhoog gegaan. Dat kan ook niet anders. Uiteindelijk zal alles zich gaan stabiliseren. Op dit moment ligt de koopkracht veel lager, maar dit zal uiteindelijk weer gelijk zijn aan de inflatie. De prijzen zullen waarschijnlijk niet meer lager worden, maar de inkomsten zullen ook stijgen. Dit kan echter even duren. De inkomsten stijgen namelijk niet zo hard als de inflatie. Het kan echter geen kwaad om eens een gesprek aan te knopen met je werkgever. Zeker gezien de arbeidsmarkt krap is en daardoor veel nieuwe werknemers met meer salaris worden binnengehaald. Hoog tijd voor salarisverhoging.

Krijg meer inzicht in je uitgaven

Er zijn uitgaven waar je geen controle op hebt. Die altijd zullen blijven. Toch is het wel belangrijk om meer inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon. Zijn er bijvoorbeeld dingen waar je toch op kunt besparen? Denk bijvoorbeeld aan lopende abonnementen of het bestellen van eten. Ongemerkt kunnen die kosten maandelijks hoog oplopen. Door meer inzicht te krijgen, zie je sneller waar mogelijkheden liggen om te besparen.