Hoeveel verdient een topvoetballer nu echt? 

Over de lonen van topvoetballers horen we de wildste verhalen. Miljoenen euro’s verdienen ze. Wie professioneel voetbal speelt, rijdt rond met dure wagens en woont in luxueuze villa’s. Klopt voor de Messi’s en Ronaldo’s onder ons maar niet elke voetballer is de nieuwe Johan Cruyff. Toch is hij wel goed genoeg om bij te verdienen met voetbal. Klinkt al minder glamoureus? Dat is het ook. Alleen de lonen van de happy few onder de topvoetballers doen duizelen. Het merendeel moet het met heel wat minder doen. Er is namelijk een groot verschil of je internationaal, in Eredivisie of Eerste Divisie speelt. 

 

Echte toppers te zien op Euro 2020 

Wie de beste voetballers van Europa aan het werk wil zien, kan dat vanaf 11 juni op Euro 2020 dat dit jaar in verschillende landen plaatsvindt. Onder EK 2020 waar gehouden zie je welke wedstrijd waar doorgaat. Belangrijk als je een topper als Ronaldo, aanvoerder van Portugal, in actie wil zien. Cristiano Ronaldo voert samen met Lionel Messi de ranglijst aan van best betaalde voetballers ter wereld. Messi staat als eerste met een loon van 130 miljoen euro per jaar. Hij wordt gevolgd door Ronaldo die 118 miljoen euro per jaar binnenrijft. Op de derde plaats strandt Neymar met een mooi bedrag van 95 miljoen euro. 

 

Lonen voetballers uit Eredivisie 

De lonen hierboven gelden natuurlijk enkel voor de voetbalgoden, voor de absolute top die je op één hand kan tellen. Interessanter is het om te kijken naar een iets ruimere groep, onze eigenste profvoetballers uit Eredivisie. Daar is het gemiddelde salaris ongeveer 300.000 euro per jaar al moet je dat bedrag met een korreltje zout nemen. De bedragen kunnen sterk verschillen per club. Zo betaalt Ajax zijn spelers een flink pak meer, net zoals PSV en Feyenoord. Sommige spelers verdienen een miljoen euro per jaar. Dusan Tadic, de aanvoerder van Ajax, heeft zelfs een loon van drie miljoen euro per jaar. 

 

Spelers Eerste Divisie ontvangen volwaardig loon 

Het gemiddelde loon voor de spelers in Eerste Divisie komt op 2.750 euro per maand. Daarvan kan je goed leven zou je denken maar weet wel dat het gaat om een gemiddelde. Spelers van Jong Ajax en Jong PSV verdienen algauw 15.000 euro per maand en halen dat gemiddelde dus naar omhoog. Er zijn ook uitzonderingen van 100.000 euro per jaar in de topclubs van de Keuken Kampioen Divisie. De spelers van de clubs die onderaan bengelen, moeten het doen met 2.500 euro bruto per maand, zonder wedstrijdpremies. 

 

Bijverdienste voor spelers uit Tweede en Derde Divisie 

Hoewel ze ook goed tegen een bal kunnen trappen, zullen de spelers van clubs uit Tweede en Derde Divisie niet rondkomen met wat ze verdienen door te voetballen. Dit zijn de semiprofs. Voetballen is voor hen een mooie bijverdienste. In 2020 lagen de lonen in Tweede Divisie tussen 750 en 1.400 euro per maand, in Derde Divisie was dat tussen 500 en 1000 euro per maand. Er worden wel wedstrijdpremies uitgereikt van soms een paar honderd euro. 

 

Als je van voetbal je baan wil maken, moet je genoeg talent hebben om in Eerste Divisie te spelen. Anders wordt het heel moeilijk.