Waarom beleggen in opties?

Wie zich bezighoudt met de financiële markt hoort waarschijnlijk weleens het woord beleggen en opties. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Beleggen in opties? In deze blog willen we jou daar graag meer over vertellen. Zodat je na het lezen van deze blog alles weet over beleggen in opties. Dus lees je met ons mee?

Het is goed om eerst even te beginnen met het begin. Want wat is nu eigenlijk een optie? Een optie betekent dat je het recht hebt om iets te kopen of te verkopen binnen een bepaald termijn. Vaak is dit termijn van tevoren vastgesteld. Je kan deze opties weer verhandelen op een beurs. Verkoop je een optie op het juiste moment dan kun je er meer geld voor krijgen. Waardoor je winst maakt. Maar je kan ook verlies erop krijgen. Het is dus het spelletje om er zoveel mogelijk voor te krijgen door het op een juist moment te verkopen of juist te kopen.

Wist je dat je ook actief kan beleggen met kleine investeringen? Probeer het hier uit!

Maar er zijn meerdere soorten manieren om te beleggen natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan aandelen. Als je een aandeel koopt krijg je een deel van een bedrijf. Een optie lijkt hierop omdat je het kunt verkopen voor een voor afgesproken prijs. Een optie bestaat dus eigenlijk uit een x-aantal aandelen. Het is dan ook goed om even een paar belangrijke kenmerken te benoemen. Deze kenmerken zijn trouwens van toepassing op alle soorten opties die je tegenkomt in het beleggen.

Kenmerken opties

De kenmerken die gelden bij opties zijn als volgt. Zo draait het bijvoorbeeld altijd om een specifiek aantal aandelen. Er is dus geen verschil tussen 100 of 1000 aandelen maar het is altijd een vooraf afgesproken specifieke hoeveelheid. En daarbij, wat ook een belangrijk kenmerk is, is dat het altijd om een vooraf afgesproken prijs gaat. De prijs waarvoor je het aandeel kunt kopen over kopen is al vastgesteld. Dat klinkt alsof het daardoor niet flexibel is, maar dat is zeker niet waar. Het zorgt er juist voor dat beleggen in opties winstgevend kan worden. En dus leuk!

Het draait bij opties ook altijd om een specifieke periode. En dat is dan ook het derde kenmerk. Op een bepaalde dag of in een bepaalde week mag je de aandelen uit een optie kopen of juist verkopen.

Maar waarom zou je dan kiezen voor beleggen in opties?

De vraag die belangrijker hier is, is de vraag of je iets met jouw spaargeld wilt doen. Want er zijn natuurlijk verschillende manieren om te beleggen. Door te kiezen voor opties bescherm je jezelf tegen eventuele koersdalingen. De prijs blijft immers gelijk. Want als er koersdaling is, blijft jouw optie prijs vast. Let er wel op dat je veel geld kunt verdienen als je weet wat je doet. Of kies ervoor om het iemand te laten doen die betrouwbaar is en er veel kennis over heeft. Daarnaast kun je ook uit heel veel verschillende opties kiezen. Denk bijvoorbeeld aan financiële producten. Doordat de keuze zo reuze is, kan je kiezen uit een optie of beleggingen die past bij jou.

Let er wel op dat beleggen, waar dan ook in, altijd risicovol is. Beleg altijd met geld dat je eventueel kunt missen of langere tijd niet nodig hebt. Hier lees je daar meer over.