Vakantiewoning kopen? Investeer je geld goed 

Droom je ervan om een eigen vakantiewoning te hebben? Dan is dit het artikel dat jij moet lezen, wij geven je tips hoe je jouw geld duurzaam kan investeren in een vakantiewoning. 

Er zijn belangrijke juridische, maar ook investeringsgerichte dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een vakantiewoning. Een vakantiewoning kopen moet dan ook geen impulsaankoop zijn. Zo wil je nadenken over de ligging, mag je jouw vakantiewoning verhuren en wat voor soort woning wil je aanschaffen? Ook zoiets als schoonmaak na een verhuur is belangrijk. 

Wat voor soort vakantiewoningen kan je kopen? 

Er zijn eigenlijk 3 mogelijkheden voor het kopen van een vakantiewoning. Wij zetten ze kort voor je op een rij: 

Vakantiewoning met huurkavel, hierbij koop je een stacaravan, chalet op een park. De kavel huur van je van het vakantiepark. 

Vakantiewoning met koopkavel, jij krijgt opstalrecht bij jouw vakantiewoning. Dit betekent dat je geen huurovereenkomst hoeft af te sluiten maar jij eigenaar bent van zowel het vakantiehuis als de kavel. Dit kan onder andere bij Hofparken verkoop.

Vakantiewoning en huurcontract, economisch ben je eigenaar. Maar je moet je wel houden aan de regels van de beheerder van het vakantiepark. Let goed op met de verhuur, dit mag niet van alle beheerders volgens dezelfde voorwaarden. 

Investeren in een vakantiewoning, 5 tips: 

Sluit niet zomaar een contract af voordat je deze tips hebt doorgelezen. 

1.     Contracten 

Niet iedere beheerder is hetzelfde hebben we al benoemd. Dit kan ook betekenen dat jij er bepaalde voorwaarden zijn opgenomen in het contract. Bijvoorbeeld de voorwaarden rondom het stopzetten van een contract. Wanneer mag een parkeigenaar dit eigenlijk doen? 

2.     Regels 

Parkbeheerders hebben vaak regels gemaakt. Sommige zijn heel simpel zoals dat iedere parkbezoeker een klein bedrag dient te betalen per dag. Maar er zijn ook regels rondom de verhuur. Wat is bijvoorbeeld het percentage dat een parkeigenaar wil krijgen over de verhuur van jouw vakantie woning? Dit is belangrijk om te weten voordat je investeert in een kavel of chalet. 

3.     Ligging 

Er zijn natuurlijk populaire regio’s in Nederland. Wil jij bijvoorbeeld aan zee een vakantiewoning? Dan zal je meer betalen voor je vakantiewoning. Maar de kans op verhuur is ook een stuk groter door de goede ligging. Maak een juiste afweging zodat een vakantiewoning rendabel kan worden.

4.     Verhuur in de zomer 

Probeer in de zomer er zelf zo min mogelijk gebruik van te maken als je wil dat het geld oplevert. Dat is een zeer waardevolle tip. Dit is namelijk de periode dat de meeste verhuren plaatsvinden. Wil je toch zelf ook kunnen genieten van je vakantiewoning? Probeer dit dan zo veel mogelijk om de schoolvakanties heen te plannen. 

5.     Kies voor een gezinsvriendelijke vakantiewoning

Of jij zelf nu een gezin hebt of niet, kies voor een gezinsvriendelijke vakantiewoning. Ga voor een woning waar ook met gemak een paar kinderen in kunnen slapen. Maak bijvoorbeeld een slaapkamer met stapelbedden. Zo kan je het slim indelen zonder dat je te veel verliest op ruimte. Een extra slaapbank in de woonkamer is ook ideaal voor gezinsverhuur.