Wat is een NFT? Alles wat je moet weten

Er zijn steeds meer NFT-beleggers in ons land te vinden. Een NFT of non-fungible token is een digitaal  bestand wat wordt vastgelegd in een online kasboek. Het unieke bestand wordt dus altijd toegeschreven aan één eigenaar. Het is tevens voor iedereen zichtbaar wie de eigenaar is. Het bestand kan verhandeld worden via zogenaamde marketplaces. Maar wat is een NFT nu eigenlijk? En wat moet je allemaal weten voordat je begint met beleggen? Hier vind je uitleg over Non Fungible Tokens en een aantal tips om succesvol te kunnen handelen. 

Wat is een NFT? 

Een NFT is niet meer dan een digitaal en uniek bestand. Dit is zeer veelomvattend. Van een bijzondere emoticon tot een foto van een bekende artiest. Het kan zelfs een muziekstuk zijn of digitale kunst. Deze NFT’s kunnen op heel veel verschillende manieren worden verhandeld via NFT Marketplaces. Soms moet je een beetje mazzel hebben. Je kunt niet altijd voorspellen hoe een specifiek bestand het gaat doen op de markt. Wel kan je natuurlijk een inschatting maken. Een unieke foto van een bekende artiest doet het natuurlijk altijd goed. Dit terwijl je met een prachtig ontwerp van een relatief onbekende kunstenaar mazzel moet hebben.

Houd er wel rekening mee dat je voor het verhandelen van NFT’s ook transactiekosten moet betalen. Wanneer jij met grof geld de eigenaar bent geworden van een zeer gewild bestand, zal het dan ook lastig worden om deze weer met winst door te verkopen. Zorg er in elk geval voor dat de prijs waar jij hem voor verhandeld hoog genoeg is nog winst te maken.

Voordat je gaat handelen in NFT’s is het belangrijk om eerst zorgvuldig onderzoek te doen. Onderzoek de afzetmarkt van deze digitale bestanden en koop enkel NFT’s waar jij echt toekomst in ziet. Zo voorkom je dat je veel te veel geld uitgeeft en een miskoop begaat. 

Sluit je aan bij een community 


Er is nog veel onbekend op het gebied van NFT’s. Eigenlijk staat de gehele ontwikkeling omtrent NFT’s nog in de kinderschoenen. Er zijn bijvoorbeeld nog veel mensen die geen idee hebben wat ze allemaal met een NFT kunnen doen. Dit terwijl artiesten bijvoorbeeld ook heel veel profijt kunnen hebben van Non-fungible tokens. Daarom zal dit wereldje naar verwachting de komende jaren dan ook alleen maar verder groeien. Gelukkig zijn er ook al een aantal grote NFT-beleggers die de afgelopen tijd al heel wat successen hebben weten te boeken. Zij hebben het wereldje zelf al als geen ander weten te doorgronden en delen deze informatie maar wat te graag. Het is dan ook slim om je hier als beginner bij aan te sluiten. Zo krijg je de nodige tips en informatie voorgeschoteld om zo ook succesvoller te kunnen handelen in NFT’s. 

Stel je verwachtingen bij 


Begin je met handelen in NFT’s? Verwacht dan zeker geen wonderen. Online lees je natuurlijk alleen de succesverhalen. De realiteit is in de meeste gevallen anders. De kans dat je duizenden tot tienduizenden euro’s winst maakt op één NFT is héél klein. De meeste beleggers verdienen iedere keer een klein beetje. Dat loopt lekker op, maar het is geen manier om snel rijk te worden.