CFD’s of Contracts For Difference zijn een soort handelsderivaat, dat wil zeggen handel via een contract dat correleert met de prijsbeweging van een bepaald actief, zoals bijvoorbeeld goud (grondstof) of Bitcoin (cryptocurrency). Andere voorbeelden van derivaten zijn futurescontracten voor olie, die een bepaalde partij verplichten om olie aan iemand anders te leveren tegen een vastgestelde prijs. Een ander geval zijn forwards, dat zijn overeenkomsten om een bepaald actief te verkopen tegen een vaste prijs op een vaste datum. Een derde voorbeeld zijn CDO’s (collateralized debt obligations), financiële instrumenten die bestaan uit beloften om leningen terug te betalen, en die in de schijnwerpers kwamen te staan tijdens de financiële crisis van 2008.
Veel mensen hebben op die crisis gereageerd door de teugels van hun financiële leven in eigen handen te nemen en minder afhankelijk te worden van stockbrokers. Dit wekte de belangstelling voor een vorm van derivatenhandel, CFD’s genaamd, die eigenlijk al sinds het begin van de jaren negentig bestond. De populariteit ervan groeide gestaag vanaf 2009 en kreeg een bijzonder grote impuls tijdens de lockdowns van de 2020 pandemie, toen mensen vaker thuis werkten. Nu we de economische nasleep van de pandemie achter ons hebben gelaten, vertoont de CFD-handel tekenen van aanhoudende kracht, wat veel te maken heeft met het gemak en de toegankelijkheid die worden geboden door de online mobiele platforms, die klanten verbinden met alle belangrijke financiële markten. Maar denk niet dat de toegankelijkheid van de CFD-handel betekent dat het gemakkelijker of minder riskant is dan de conventionele effectenhandel: de handel in derivaten brengt hetzelfde soort risico met zich mee. In dit artikel lichten we enkele pluspunten en potentiële valkuilen van de CFD-handel toe, evenals de historische ontwikkeling ervan door de jaren heen.
Oorsprong
De klanten van een Londense beursvennootschap waren de eerste inspiratie voor het idee toen zij hun wens uitspraken om short posities te openen op de Londense beurs met het voordeel van hefboomwerking. (Hefboomwerking is het vermogen om handelsposities te openen die groter zijn dan uw oorspronkelijke inleg toelaat). In die tijd (begin jaren ’90) waren grote ondernemingen de enigen die zich met CFD’s gingen bezighouden, maar tegen het einde van het decennium ontdekte ook de retailmarkt deze nieuwe handelsmethode. Al snel werd de infrastructuur ontwikkeld waarmee particuliere klanten via internet rechtstreeks op de London Stock Exchange konden handelen. Het idee leek in de smaak te vallen, en zonder veel vertraging werd het meer gestroomlijnd en gebruiksvriendelijker.
Hoe werkt de CFD handel
Eén van de redenen waarom de CFD-handel in 2020 aan populariteit toenam, was het voordeel van toegang tot financiële activa tegen veel lagere kosten dan je zou betalen om ze daadwerkelijk te kopen. Dit brengt ons bij de vraag wat CFD’s (contracts for difference) eigenlijk zijn. CFD’s zijn een soort derivaten waarmee handelaren kunnen speculeren op de prijsbewegingen in beide richtingen van diverse financiële activa, waaronder bedrijfsaandelen, grondstoffen, forexparen, financiële indexen, crypto’s en ETF’s. Op geen enkel moment hoeven CFD-handelaren de onderliggende waarde te kopen.
In het geval van een grondstof als olie betekent een CFD-deal dat de handelaar een standpunt inneemt over de toekomstige activiteit van de olieprijzen. Laten we zeggen dat hij gelooft dat de prijzen de komende week zullen stijgen: hij opent een “buy” (koop positie), of een “long” (verkoop positie), op de olieprijs voor die periode. Als zijn speculatie juist blijkt en de prijzen inderdaad stijgen, ontvangt hij winst op zijn beleggingsaccount zonder ooit echte olie te hebben gekocht. Hetzelfde geldt voor andere instrumenten zoals crypto’s: In plaats van te proberen voldoende fondsen te verzamelen om echte Bitcoins te kopen, opent de CFD-handelaar een “koop”-deal (als hij denkt dat de prijzen stijgen) gelijk aan een bedrag van zijn eigen keuze en kijkt hoe de deal uitpakt. Dit brengt ons echter bij een uniek kenmerk van CFD-handel dat enige uitleg behoeft: hefboomwerking.
Hefboom
De omvang van uw transactie kan worden vergroot tot voorbij de beperkingen van uw fondsen door een instrument dat hefboomwerking heet, en dit maakt de CFD-handel in de ogen van veel handelaren dubbel aantrekkelijk. Neem het geval van CFD-handel in aandelen van een bedrijf die toevallig $30 per stuk waard zijn. Een handelaar wil een deal openen voor 500 aandelen, die $ 15.000 waard zijn, maar hij heeft dat bedrag aan contanten niet beschikbaar. Als zijn CFD-broker een hefboom van 40:1 aanbiedt, hoeft hij slechts één veertigste van dat bedrag, namelijk $ 375, bij te leggen (hij moet echter een bepaald bedrag op zijn rekening hebben staan om de totale prijs te dekken, een bedrag dat “marge” wordt genoemd). Aangezien zijn transactieomvang nu veel groter is, zijn zijn potentiële winsten dat ook. Als hij een “koop”-transactie opent voor het aandeel, dat inderdaad met 7% groeit, is zijn winst gelijk aan 7% van $15.000 – $1.050 – in plaats van 7% van zijn storting van $375 ($26,25). Dit voordeel gaat gepaard met een overeenkomstig risico. Als de aandelenkoersen de speculatie van onze handelaar niet volgen, maar in feite met 7% dalen, worden zijn verliezen ook vergroot en bedragen ze hetzelfde bedrag – 1.050 dollar.
Tot slot
Men is het er in het algemeen over eens dat een handelaar, voordat hij in CFD’s gaat handelen, een solide basis van kennis moet opbouwen over financiële handel in het algemeen, over CFD’s in het bijzonder, en over de instrumenten van zijn keuze. Hiervoor zijn een groot aantal video tutorials beschikbaar over allerlei onderwerpen, van fundamenteel tot gevorderd, evenals eenvoudig te volgen pdf-gidsen. Als u besluit om aan CFD handel te gaan deelnemen, is het belangrijk om uzelf voortdurend bij te scholen.