Salarisonderhandelingen: zo weet je je eigen waarde voor een sterke onderhandeling

Vrijwel niemand vindt het leuk: onderhandelen over salaris. Daarom slaan we het vaak over en nemen we genoegen met wat er geboden wordt. Maar daardoor kan het zijn dat je salaris veel lager is dan het eigenlijk zou moeten zijn voor de functie en jouw ervaring. En de enige die daar voordeel van heeft is de werkgever. Daarom is het verstandig om toch de onderhandeling aan te gaan, of je nu ergens solliciteert of al enige tijd werkzaam bent. Met deze tips sta jij sterk in de onderhandeling en weet je jouw waarde.

1. Bepaal het juiste moment

Je hoort wel eens: timing is everything. Wanneer je gaat onderhandelen, bepaalt voor een groot deel het succes. Zit je in een sollicitatieprocedure? Dan is het aan te raden om niet te vroeg de onderhandeling te starten. Idealiter ga je pas onderhandelen als ze al hebben aangegeven dat ze jou willen hebben. Dan heb je namelijk een sterke onderhandelingspositie.

Ga je onderhandelen met je huidige werkgever? Dan is het moment van beoordeling een goed moment om het over je salaris te hebben.

2. Ken de CAO

Werkt de (potentiële) werkgever met een CAO? Dan is het goed om die te kennen en te kijken in welke schaal de functie valt. Dan weet je ook welke bandbreedte je hebt voor onderhandelingen. Weet wel dat wanneer jij hoog in de schaal binnenkomt, er de komende tijd weinig ruimte voor groei meer is binnen je functie, tenzij je een schaal omhoog kunt.

Voor sommige beroepen, vooral binnen de overheid, staan de salarissen vast en is er enkel nog ruimte op basis van dienstjaren en/of ervaring.

3. Bepaal jouw waarde

In Nederland praten we niet graag over salarissen en zijn we daardoor misschien ook wel veel te bescheiden over wat we onszelf waard vinden. Ook schatten we dat wat we kunnen lang niet altijd op waarde. Wist je bijvoorbeeld dat het in verschillende beroepsgroepen lastig is om goed, gekwalificeerd en ervaren personeel te vinden? Kijk bijvoorbeeld maar eens naar productie vacatures, dan zul je zien dat die er genoeg zijn en vaak langere tijd open staan. Voldoe jij dan aan de eisen, dan maakt dit jouw onderhandelingspositie zeker een stuk sterker en kun je gemakkelijker meer geld vragen.

Kijk dus vooral naar wat jij kan, wat jouw toegevoegde waarde voor de werkgever is en wat jij daarvoor een redelijk salaris vindt. Vraag ook eens aan anderen wat zij hiervan vinden, of wat zij in een soortgelijke functie verdienen.

4. Zet niet te laag in

Vanuit onze bescheidenheid zetten we gemakkelijk te laag in tijdens de onderhandelingen. Terwijl een werkgever niet zoekt naar de goedkoopste kracht, maar de beste (in de meeste gevallen in ieder geval). Bied je jezelf te goedkoop aan, dan kan hij gaan denken dat je niet goed genoeg bent voor de baan, dat je een junior of een lichtgewicht bent. Maar zorg ook dat je jezelf niet uit de markt prijst met een veel te hoog salaris.

Onderhandelen over salaris is niet heel moeilijk, werkgevers verwachten het eigenlijk ook altijd wel. Wanneer jij met zelfvertrouwen en goede argumenten kunt onderbouwen waarom jij vindt dat jij een bepaald salaris verdient, kan dit zeker gunstig voor je uitpakken, dat wordt namelijk gewaardeerd.