Met vastgoed vermogen pensioen opbouwen als ondernemer: zo doe je het

De pensioenregelingen lijken niet al te best voor de toekomst. Als ondernemer moet je dan soms een andere weg nemen, zoals met vastgoed een pensioen opbouwen, maar hoe doe je dat eigenlijk?

Vastgoed

Bij vastgoed denk je misschien aan vele makelaars, rijke mensen met een hobby, dure huizen en risico’s. Toch zit hier ook een groot voordeel aan. Ook jij kan als ondernemer investeren in vastgoed. Bijvoorbeeld het huis opknappen en weer doorverkopen voor een hogere winst of je kan het pand gaan verhuren. Die winst is een heel mooi startpunt voor jouw pensioen later.

Hoe werkt het?

Als ondernemer met een goedlopend bedrijf zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo ook als je besluit om je pensioen te gaan aanvullen met vastgoed. In dit vakgebied heb je ook aardig wat opties. Zo kan je bijvoorbeeld een huis kopen om te verhuren, je kan investeren in een huurwoning voor expats of een woning kopen om door de verkopen. Allemaal hebben ze weer een verschillende aanpak nodig en moet je met verschillende factoren rekening houden.

Financiering

De meeste ondernemers zullen niet genoeg geld achter de hand hebben liggen om zo maar te investeren in vastgoed. Dat gaat vaak via een lening of zakelijke hypotheek. Zo’n zakelijke lening wordt op naam van het bedrijf afgesloten en heeft dan ook alles te maken met de gezondheid van je bedrijf. Over het algemeen zijn banken minder enthousiast als een zelfstandig ondernemer om zo’n lening vraagt. Het brengt namelijk een groter risico met zich mee. Om een lening te kunnen krijgen zal je moeten laten zien met cijfers dat het bedrijf minimaal drie jaar genoeg winst maakt.

Andere weg

Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Je hoeft niet per se bij je eigen bank een zakelijke lening af te sluiten. Zo biedt Mogelijk Vastgoedfinancieren meer opties voor zelfstandigen. Zij kijken naar de waarde van het onderpand, het pand dat je wil kopen, en minder naar de jaarcijfers. Traditionele banken kijken eerst naar jaarcijfers, waardoor de opties voor ondernemers vaak kleiner uitvallen.

Makelaars

In het proces van een pand kopen en ook weer verkopen of verhuren is het verstandig om dit niet alleen te doen. Zeker niet als dit je eerste project is. Het is altijd fijn om even te overleggen met iemand die verstand van zaken heeft. Zo kan je het best een aankoopmakelaar inhuren als je een bod wil gaan uitbrengen op het huis dat jij ziet zitten. Doe je dat niet, kan je al snel gek gemaakt worden door de woningmarkt en betaal je soms toch veel meer voor een huis dan je eigenlijk zou willen. Een ervaren makelaar zorgt ervoor dat je je houdt aan je eigen afspraak. Bij het verhuren van de woning is het ook raadzaam om in zee te gaan met een verhuurmakelaar. Deze weet wat voor doelgroep je op welke manier moet aanspreken en dan heb jij jouw eerste vastgoed zo verhuurd. Op naar het pensioen!