Negatieve spaarrente: wat zijn de gevolgen?

Een negatieve spaarrente, het lijkt bijna onvermijdelijk. Vooral nu sommige banken de spaarrente al hebben verlaagd naar 0%. Hoewel het in Nederland nog niet zover is dat er rente betaald moet worden over spaargeld, en de politiek ook roept dat het er niet van gaat komen, is het in andere landen al wél aan de orde. Wat betekent het als de spaarrente onder het nulpunt uit gaat komen?

Van sparen naar beleggen

Sinds de spaarrente daalt, neemt het aantal beleggingen toe. Mensen zoeken nu eenmaal naar mogelijkheden om tóch rendement over hun geld te krijgen. Vooral als je wel vermogensbelasting moet betalen over je geld, wil je er ook iets mee kunnen verdienen tenslotte. De economie is op dit moment redelijk gunstig en beleggen lijkt minder risicovol dan enkele jaren geleden. Toch is het altijd goed om na te gaan of beleggen bij je past. Vooral omdat beleggen nooit geheel zonder risico is, hoe gunstig het klimaat op dit moment ook lijkt.

Geld uitgeven

Bij een lage spaarrente, of zoals nu een rente van 0%, zijn mensen eerder geneigd hun geld uit te geven in plaats van te sparen. Of het nu gaat om het (extra) aflossen van schulden of hypotheek, of grote uitgaven, het geld rolt meer dan bij een hogere rente.

Ook wordt er meer en makkelijker geld geleend, of dat nu gaat om consumptieve kredieten of hypotheken: een lage spaarrente betekent ook een lage rente op schulden. Toch zijn de banken wel wat terughoudender, vooral na de bankencrisis en de opvolgende economische crisis waar we pas ‘net’ uit zijn.

In een sok onder het matras

De 0% of lagere spaarrente betekent ook dat mensen, als ze al geld sparen, dit niet meer op een bankrekening zetten. Waarom zou je betalen over je spaargeld? Er wordt dus weer door steeds meer mensen geld thuis bewaard, in de (figuurlijke) oude sok onder het matras. Wat doe jij als je moet gaan betalen voor je spaargeld? Het van de bank halen? Of vind je dat toch niet zo’n veilig idee? Er zijn gelukkig ook andere alternatieven, zoals het eerder genoemde beleggen of zelfs depositosparen. En je kunt het natuurlijk altijd nog uitgeven!