Goud kopen? 5 redenen om dit nog in 2019 te doen!

Kost je spaargeld door de lage spaarrente meer dan dat het oplevert en is beleggen een brug te ver voor je? Dan kan beleggen in goud wel eens een goede optie voor je zijn. Het kopen van fysiek goud wint steeds meer aan populariteit en dat is niet zo vreemd. Wij geven je 5 tips waarom jij in nog 2019 nog aan goud kopen zou moeten beginnen!

1. Goud is waardevast

De belangrijkste reden om nu nog goud te gaan kopen, is omdat goud waardevast is. Zelfs in slechte economische tijden is de goudprijs stabiel gebleken. In een groeiende economie waarin we nu zitten, stijgt de goudprijs zelfs behoorlijk. Hierdoor valt een mooi rendement te behalen met de koop (en later verkoop) van goud. Stel dat je begin 2019 goud gekocht had, dan had je na 8 maanden al een rendement van bijna 20% behaalt! Dit soort percentages zijn met andere beleggingsmiddelen vrijwel nooit te behalen, en al helemaal niet op langere termijn.

2. De goudvoorraad is schaars

Zo’n 80% van de totale goudvoorraad is al gedolven. De overige 20% die onder de grond zit, zal grotendeels daar blijven omdat deze vrijwel niet te delven is. Dat betekent dat er niet heel veel goud meer bij gaat komen, terwijl er soms wel wat goud verloren gaat. Doordat de goudvoorraad stabiel blijft, blijft ook de prijs stabiel. Toch zien we de prijzen op dit moment behoorlijk stijgen, waardoor het interessant is om nu in te stappen. De kans dat de prijs veel lager wordt dan nu is klein, en als het al gebeurt, zal dit in de loop van de tijd ook wel weer bijtrekken. Zo is het tot nu toe altijd gegaan.

3. Grote Centrale Banken kopen goud op

Voorheen werd goud gebruikt als fysieke reserve voor de geldvoorraad. Alleen is er niet genoeg goud om de gehele wereldeconomie van reservemiddelen te voorzien, dus vele Centrale Banken zijn al van dit principe afgestapt. Centrale Banken in meer traditionele landen als China en Rusland daarentegen kopen nog steeds goud op. Dit goud wordt opgeslagen en dus in principe uit de roulatie gehaald totdat de banken besluiten het weer te verkopen. Doordat de banken zo happig zijn op goud, wordt de prijs alleen maar opgedreven. Als je nu instapt betekent dit dus dat je waarschijnlijk nog veel meer rendement gaat maken en dat je je goud eigenlijk altijd wel weer kunt verkopen.

4. Er zijn vrijwel geen valse goudbaren

Fysiek goud kopen doe je in baren of in munten. Deze laatste zijn meestal uitgegeven door regeringen en dus vast in gewicht en kwaliteit. De goudbaren worden vaak voorzien van een LBMA keurmerk, dit betekent dat de producent is aangesloten bij deze Londense instantie die controleert of de goudbaren goed zijn. Goudbaren zijn er in verschillende, vaste gewichten en het komt eigenlijk vrijwel nooit voor dat goudbaren vals zijn. Maar wat niet is kan nog komen, vooral met een stijgende goudprijs én stijgende schaarste kan het mensen op ideeën brengen.

5. Goud overleeft de inflatie

Op dit moment is de inflatie in Nederland, en de EU, redelijk onder controle. Maar de economie begint wel overspannen te geraken, wat betekent dat het ook anders kan worden. Wat we van goud weten, is dat het tot nu toe elke inflatie en hyperinflatie heeft weten te overleven. Oftewel: zelfs als je geld minder waard wordt door inflatie, weet het rendement op goud voldoende hoog te blijven dat je investering desondanks toch niet minder waard wordt. Inflatie heeft dus weinig invloed op je investering in goud, een prettige gedachte!