Hoeveel krijgt een voetballer voor matchfixing?

Hoeveel krijgt een voetballer voor matchfixing?

We weten het allemaal. In het voetbal gaan miljarden om. Kijk je alleen al naar de gigantische transfersommen, dan weet je hoe ongelooflijk veel geld er voor sommige voetballers wordt neergelegd. Clubs die bedragen verdienen van 680 miljoen euro, spelers waarvoor 222 miljoen euro wordt neergelegd; het is geen uitzondering. Wat ook opvallend is, is het feit dat er op de financiën binnen de voetbalwereld relatief weinig toezicht is. Dat is waar de gokwereld om de hoek komt kijken. In die wereld gaat jaarlijks 1400 miljard (!) euro om. En laat spelers betalen voor matchfixing nou een goede manier zijn om geld wit te wassen. In dit artikel vertellen we je alles over matchfixing en hoeveel een voetballer daar nou eigenlijk voor krijgt.

De gokwereld en de voetbalwereld

Als we praten over het samensmelten van de gokwereld en de voetbalwereld hebben we het niet gewoon over het wedden op voetbal dat jij als hobby misschien doet. Nee, dan hebben we het over hele criminele organisaties die geld witwassen via de voetbalwereld. Dat is namelijk een hele geschikte manier (helaas). Want wat doe je als je een paar ton cash hebt liggen van een drugsdeal? Dat kun je niet zomaar uitgeven aan mooie spullen want dat zorgt voor argwaan bij justitie. Geef je echter een deel van dat geld aan voetballers om een wedstrijd met opzet te verliezen en je zet de rest in bij gokkantoren op winst voor de andere club, dan heb je gegarandeerd winst. En die winst is dan volledig wit omdat je het hebt gewonnen bij een voetbalweddenschap.

Salaris van voetballers en matchfixing

We zouden je graag een bedrag geven dat een voetballer krijgt voor matchfixing, maar helaas zijn er geen bedragen bekend waarvoor dit in het verleden heeft plaats gevonden. Wel hebben voetballers die hiervoor terecht moesten staan dat het echt om veel geld ging. Maar dat zat hem dan ook in het feit dat zij zelf gokten op hun eigen wedstrijden omdat die dus dankzij henzelf al van te voren vast stonden. Wel is er een duidelijke aanwijzing dat veel voetballers gevoelig zijn voor matchfixing vanwege de hoogte van hun salaris. Want ook al lijkt het zo dat voetballers enorm veel geld verdienen, het merendeel van de voetballers wordt helemaal niet zo goed betaalt. Dat geldt alleen voor de top.

Veel spelers worden benaderd

Dat maakt dat veel spelers benaderd worden om deel te nemen aan matchfixing. Uit cijfers blijkt dat Eén op de twintig Europese voetballers wel eens is benaderd om deel te nemen aan matchfixing en één op de tien zegt dat matchfixing plaatsvond in de league waarin zij actief waren. Het kan dus best wel eens zijn dat er veel zaken nog onduidelijk zijn en nooit achterhaald worden als het om matchfixing gaat. In Nederland krijgen spelers over het algemeen op tijd hun salaris en bouwen ze zelfs pensioen op. Dat maakt ze minder gevoelig voor matchfixing. Maar er zijn genoeg spelers die niet meer dan 1000 dollar per maand verdienen en dit ook nog vaak te laat krijgen. Voor hen is het een ander verhaal.

Best een ingewikkelde zaak dat matchfixing dus. Hoeveel een voetballer precies krijgt is onduidelijk, maar dat hij sterk in zijn schoenen moet staan om te weigeren staat vast.