Hoe kun je contactloos betalen nog beter maken?

Contactloos betalen, het bestaat al vanaf 2013. Toch is het pas de laatste jaren écht populair geworden. Dit komt mede doordat iedereen eerst een geschikte pinpas moest krijgen voor contactloos betalen. Maar eind 2018 bestond 50% van alle pintransacties in Nederland al uit contactloos betalen. En dat percentage groeit alleen maar, helemaal tijdens de coronacrisis. Banken en winkels roepen op zoveel mogelijk contactloos te betalen, het limiet dat je met je pas kunt pinnen zonder je pincode in te toetsen is (tijdelijk) verhoogd. Deze manier van betalen doe je met minimaal contact, je pinpas hoeft het apparaat niet eens te raken en je hoeft vaak geen pincode in te toetsen. Bovendien kun je tegenwoordig vaak ook betalen met je mobiele telefoon, waardoor je nog sneller klaar bent ook. Het klinkt allemaal mooi, en dat is het ook. Maar kunnen we het contactloos betalen nog beter maken?

Betalen met je smartphone

Contactloos betalen met je smartphone is niet alleen sneller, het is ook nog gemakkelijker dan met je bankpas. Dat komt omdat je elke transactie verifieert met je toegangscode, vingerafdruk of gezichtsherkenning op je telefoon. Daardoor hoef je nooit een pincode in te toetsen, en dus het pinapparaat niet aan te raken. Hoe hoog het bedrag ook is, en hoe vaak je het ook gebruikt. Het is dus veruit de meest snelle maar zeker ook hygiënische manier van betalen.

Is elke pinautomaat geschikt voor het betalen met een smartphone? Elk pinapparaat waar je contactloos kunt betalen, accepteert ook betalingen met de smartphone. Heb je als ondernemer nog een ouder apparaat, dan kun je bij zakelijkbankieren.nl een nieuw mobiel apparaat uitzoeken waarmee je contactloze betalingen kunt accepteren. Het voordeel van een mobiel apparaat is dat dit draadloos werkt, waardoor je dit overal kunt gebruiken.

Contactloos betalen, is dat wel veilig?

Enkele jaren geleden werd je nog wel eens gewaarschuwd voor contactloos betalen, want het zou niet zo veilig zijn. Toch, als je er veilig mee omgaat, is er niets aan de hand. En het kan zelfs veiliger zijn dan met de pin betalen:

  • De drempel om met de bankpas te betalen wordt verlaagd. Hierdoor heb je als ondernemer minder kans op valse bankbiljetten en ben je een minder interessant doelwit voor inbraken of overvallen. Dat laatste geld ook voor particulieren, want zonder geld op zak of in huis, valt er een stuk minder te halen.
  • Geen pincode in hoeven toetsen betekent ook dat deze niet afgekeken kan worden.

Daarnaast zijn er verschillende maatregelen getroffen om contactloos betalen veilig te houden:

  • Contactloos betalen werkt alleen als je pas (of telefoon) op minimaal 5 centimeter afstand van een automaat gehouden wordt. Per ongeluk betalen is daarmee vrijwel uitgesloten. Ook kun je bij geldautomaten niet contactloos geld opnemen.
  • Er is een maximum bedrag per transactie (normaal €25, nu tijdelijk €50) en totaal (normaal €50, nu tijdelijk €100). Ga je daar overheen, dan moet je je pincode gebruiken, tenzij je dus contactloos betaalt met smartphone.

Het grootste voordeel is dus te behalen door klanten en consumenten uit te leggen dat contactloos betalen niet alleen snel en hygiënisch is, maar ook veilig. Zolang ze hun pas niet verliezen, is het zelfs veiliger dan betalen met een pincode! Maar liefst 70% van de pintransacties is nu al contactloos, en dat percentage kan zeker nog omhoog. Maar vooral het betalen met smartphone kan beter, dat is nu nog maar 12%.