Led verlichting: een investering die zichzelf terugverdient?

Led verlichting is de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet alleen bijvoorbeeld op billboard of LCD schermen, ook in huis wordt steeds vaker Led verlichting gebruikt, en niet alleen in de vorm van spotjes, er komen juist steeds meer verschillende variaties op Led verlichting: denk bijvoorbeeld aan een led panelen. Led verlichting kan soms echter best aan de prijzige kant zijn en daarom is de vraag die veel mensen bezig houdt: verdient deze investering zichzelf uiteindelijk terug?

Wat houdt LED verlichting precies in?

Om te beginnen is het handig om te weten waar de afkorting “led” precies voor staat. Led is een afkorting voor Light Emmiting Diode. Een diode is een stukje materiaal waar stroom zich doorheen kan vervoeren. Oftewel: led een diode die licht kan uitstalen. Eén led lampje geeft niet zo heel veel licht af, maar door meerdere led lampjes bij elkaar te plaatsen krijg je wel een goede lichtbron, zonder dat het veel stroom kost.

De grootste voordelen op een rij

Want: is het het waard om in led verlichting te investeren? Die beslissing kunnen wij natuurlijk niet voor je maken, maar we raden het je wel ten zeerste aan om alle voordelen even door te nemen. led heeft namelijk, ten opzichte van traditionele voorlichting, heel veel voordelen. De lampen van led verlichting stralen vrij weinig warmte uit, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor brandgevaar of verbrandingsgevaar. Daarnaast hebben ze een ontzettend lange levensduur: ze gaan tot ongeveer 25 keer langer mee dan een normale gloeilamp. Ook zijn er ontzettend veel verschillende kleuropties wat betreft led verlichting. Je kunt elke kamer een kleur naar jouw smaak geven, er bestaan zelfs LED tl buizen.

achtergrond, alternatieve energie, belicht

De levensduur

Nog even over die levensduur – dat is eigenlijk het allergrootste voordeel van led verlichting. Je bespaart er ontzettend veel energie mee. Even ter vergelijking: een gloeilamp heeft ongeveer 1.000 levensuur in branduren. Een spaarlamp heeft er al veel meer: 10.000 levensuur in branduren. Led verlichting steekt er bij deze strijd echter met kop en schouder bovenuit, en heeft een levensduur van 100.000 branduren.

Verdient het zichzelf terug?

Al met al valt dus wel te stellen dat led verlichting zichzelf terugverdient. Al is het maar omdat led verlichting zó lang mee gaat, dat hij een investering zeker waard is. Naast de lange levensduur is een ander voordeel van led verlichting dat het heel duurzaam is (en dus goed voor het milieu!), verschillende kleuropties heeft én dimbaar is. Waar wacht je nog op?