Voorwaarden die gelden om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening

Geld lenen kan voor allerlei doeleinden en ook via verschillende middelen. Zo kan je ook een persoonlijke lening aanvragen, maar welke voorwaarden zitten er verbonden aan een persoonlijke lening?

Wat is een persoonlijke lening?

Er zijn verschillende soort leningen die je kan afsluiten om een geldbedrag te lenen. Zo is er ook de persoonlijke lening. Dat is een overzichtelijke vorm van geld lenen. Je leent namelijk een eenmalig bedrag, tegen een vaste rente en looptijd. Je betaalt iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing tot dat het bedrag is terugbetaald. Je ontvangt het gewenste leenbedrag snel op je eigen rekening en bespreekt de aflostijd en rente. Deze vorm van lenen geeft een bepaalde zekerheid doordat je een vaste rente hebt. Daarbij komen vaste maandlasten en vaste looptijd. Je weet precies waar je aan toe bent.

Wanneer kan je een persoonlijke lening afsluiten?

Een persoonlijke lening heeft alles te maken met jou persoonlijke situatie. Je kan het best voor deze lening gaan als je de totale kosten van je leendoel van te voren weet. Bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of een kleine verbouwing. Over het algemeen kan je een persoonlijke lening afsluiten als je tussen de 21 en 74 bent. Op latere leeftijd is het vaak lastiger om een standaard persoonlijke lening af te sluiten, je kan dan beter een seniorenlening aanvragen.

Benodigdheden voor het aanvragen van een lening zijn:

  • Een geldige kopie van je paspoort of ID-kaart
  • Volledige maand bankafschriften
  • Recente loonstrook (niet ouder dan twee maanden)
  • Uiterkingsspecificatie of beschikking indien geen inkomen uit dienstverband
  • Jaarcijfers of IB-aangifte met definitieve aanslagen van de afgelopen 3 jaar (als eigen ondernemer)
  • Aanvullende informatie (indien nodig) zoals jaaropgave of extra loonstroken bij een variabel inkomen

Extra aflossen kost niets

Als je een persoonlijke lening hebt, beschik je over de mogelijkheid om eerder af te lossen of meer af te lossen. Bij sommige andere leningen moet je dan een extra boete betalen, omdat de geldschieters dan minder rente krijgen. Bij een persoonlijke lening zit dat anders. Je kan in een goede maand meer van je lening aflossen. Het wordt gezien als een extra betaling, die je tussentijds uitvoert. Het rentepercentage en het maandbedrag blijven hetzelfde. De extra betaling heeft alleen effect op de totale looptijd, waardoor jij uiteindelijk goedkoper uit bent.