Een testament opstellen: hoe pak je dat aan?

Je erfenis klinkt misschien ver weg, maar het is wel belangrijk dat alles goed wordt verdeeld wanneer jij er niet meer bent. Alles waar jij jouw hele leven voor hebt gezwoegd en gezweet moet tenslotte wel eerlijk verdeeld worden. Zorg er dus voor dat jij tijdig je testament opstelt.

Wie erven er iets wanneer jij overleden bent? Je kan thuis natuurlijk op een kladpapiertje al een niet-bindend testament opstellen. Zo zet je jouw vermogen en al je spullen op een rijtje. Vervolgens ga je kijken welke vrienden en familieleden jij wat wil nalaten. Zet dit op een overzichtelijk vel papier en eigenlijk ben je al klaar. Maar om ervoor te zorgen dat er geen ruzie ontstaat wanneer jij er niet meer bent kan je het ook officieel laten doen bij een notaris. Dan heb je het pas écht goed geregeld.

Wat is een testament precies?

Een dure omschrijving van een testament is een notariële akte met jouw uiterste wilsbeschikking. In een testament staat beschreven wat er moet gebeuren met jouw eigendommen en vermogen, maar ook schulden, wanneer jij komt te overlijden. Al vanaf je 16de kan je een testament opstellen. Deze wordt opgenomen bij het centraal testamentenregister en is vanaf dan bindend.

Waar kan je een testament opstellen?

Voor een testament ga je langs bij een notaris. Zij zullen vervolgens alles met je doornemen. Ook zullen ze met je bespreken wat verstandig is in jouw situatie. Een notaris kan best wel wat kosten, dus ga niet naar de eerste de beste. Er zijn ook veel notarissen die voor een schappelijke prijs jouw testament opstellen.

Wat gebeurt er als je geen testament hebt opgesteld?

Een vraag die toch veel mensen bezighoudt is wat er gebeurt wanneer jij geen testament hebt opgesteld, en komt te overlijden. Je hebt dan natuurlijk geen invloed meer op hoe je nalatenschap wordt verdeeld. Er is dan een wettelijke verdeling die de erfenis verdeelt onder familie. Vrienden zijn geen bloedverwanten en hebben dus geen recht op iets van de erfenis. Je echtgenoot of geregistreerde partner staat op de eerste plek, hierna komen je kinderen, ouders, broers en zussen en pas daarna wordt er gekeken naar andere bloedverwanten.

Meer weten hierover? Je leest hier precies wat je kan vastleggen.