Auto’s zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. We gebruiken ze voor woon-werkverkeer, boodschappen en vakanties. Kopen van een nieuwe auto is een grote aankoop, en er zijn een aantal dingen die je moet overwegen voordat je een nieuwe auto koopt. Denk bijvoorbeeld aan het budget dat je hebt, maar ook aan de autoverzekering die je moet afsluiten. In dit artikel vertellen we je meer.
- Budget
Bepaal je budget. Hoeveel kan je ervoor uitgeven? Als je een looptijd voor een lening moet overwegen, moet je ervoor zorgen dat je maandelijkse uitgaven binnen je budget blijven. Kom je er zelf niet goed uit, laat dan iemand met je meekijken die verstand heeft van financiële zaken. Dit kan een professional zijn, maar bijvoorbeeld ook een kennis of familielid. Alles goed en helder in kaart brengen is belangrijk zodat je precies weet wat je te besteden hebt.
- Type auto
Wat voor soort auto je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Hoeveel mensen moeten erin passen? Hoe ver ga je meestal? Moet het een diesel of benzineauto zijn? Als je veel korte ritten maakt, is een kleinere auto met een kleinere motor een goede keuze. Als je een grotere auto nodig hebt of veel lange ritten maakt, kies dan voor een auto met een grotere motor.
- Merk
Bij het kiezen van een merk, is het belangrijk om tegen wat voor soort weer en wegomstandigheden je vaak autorijdt. Sommige merken zijn beter in het maken van auto’s die geschikt zijn voor de stad, andere merken maken auto’s die beter geschikt zijn voor de snelweg. Er zijn ook merken die zich richten op duurzaamheid of veiligheid. Kijk dus goed naar wat voor soort auto je nodig hebt en welk merk daar het beste bij past.
- Model
Zodra je een merk hebt uitgekozen, is het tijd om een model te kiezen. Hierbij moet je weer rekening houden met je budget, maar ook met de grootte van de auto. Als je een kleine auto wilt, is het niet verstandig om een groot model te kiezen. Maar als je een groot budget hebt, kan het wel een optie zijn. Kijk ook naar de uitrusting die je nodig hebt. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld meer opties voor veiligheid of entertainment.
- Kilometerstand
Onderzoek de kilometerstand van de auto. Hoeveel kilometers heeft de auto al gereden en is dat nog goed voor de auto? Als de auto veel kilometers heeft gereden, is de kans groter dat er sneller iets aan de auto kapot gaat. Het is dan belangrijk om te kijken naar de garantie die je krijgt. Soms krijg je bij een auto met veel kilometers minder garantie dan bij een auto met minder kilometers.
- Proefrit
Als je een auto hebt gevonden die je aanspreekt, is het tijd voor een proefrit. Tijdens de proefrit kun je kijken of je de auto leuk vindt om te rijden en of alles naar wens werkt. Als er iets is wat je niet leuk vindt, of als er iets niet werkt, is het belangrijk om dat te bespreken met de dealer.
- Inspectie
Laat de auto altijd door een deskundige inspecteren voordat je hem koopt. Zij kunnen namelijk beter beoordelen of de auto in goede staat is en of alle onderdelen nog goed werken. Een inspectie kost wel geld, maar het is het waard om ervoor te zorgen dat je een goede auto koopt.
- Garantie
Zorg ervoor dat je weet wat de garantie is voordat je de auto koopt. Hoe lang is de garantie en wat is er precies mee gedekt? Als er iets aan de auto kapot gaat binnen de garantieperiode, moet je weten hoe je de garantie kunt claimen.
- Autoverzekering
Als je een nieuwe auto koopt, moet je ook een nieuwe autoverzekering afsluiten. Bepaal vooraf welke dekking je nodig hebt. Sommige mensen kiezen ervoor om een volledige cascoverzekering af te sluiten, anderen kiezen ervoor om alleen een WA-verzekering af te sluiten. Kijk goed naar wat voor soort verzekering je nodig hebt voordat je een keuze maakt. Misschien kun je de verzekering wel afsluiten bij de verzekeraar waar je je andere verzekeringen ook al hebt lopen. Vaak zijn er pakketten en kun je voordeliger verzekeren bijvoorbeeld in combinatie met een woonverzekering of inboedelverzekering.
- Inruilen
Als je een nieuwe auto koopt, kun je ervoor kiezen om je oude auto in te ruilen. Dit kan bij de dealer waar je de nieuwe auto koopt, maar je kunt ook kiezen om je oude auto te verkopen aan een particulier of aan een autobedrijf. Bepaal van tevoren wat je voor je oude auto wilt krijgen en onderhandel over de prijs. Het is ook belangrijk om te kijken naar de voorwaarden van de inruil. Soms moet je de auto binnen een bepaalde tijd inleveren, of moet je de auto in een bepaalde staat inleveren. Informeer dus goed voordat je een inruilovereenkomst aangaat.