De beste podcasts over beleggen

Podcasts over beleggen hebben heel wat voordelen. Ten eerste leer je veel bij over een onderwerp waar je interesse in hebt, hoor je de mening van experts in de sector, en blijf je op de hoogte van de laatste trends en nieuwste ontwikkelingen.

Daarnaast gaan bepaalde podcast ook dieper in op onderwerpen die gerelateerd zijn aan beleggen. Denk aan tips voor investeren over vastgoed, een goudeerlijke bitvavo review, hoe je de juiste ETF kiest voor jouw situatie, en nog veel meer.

Of je nu op zoek bent naar meer informatie om te beginnen met beleggen of reeds jarenlang bezig bent, er is een podcast voor iedereen. In dit artikel overlopen we de beste podcasts over beleggen.

IEX Podcast

 • Wanneer? Elke vrijdag
 • Hoe lang? 30 tot 45 minuten

Bij de IEX Podcast is een verlengstuk van de gelijknamige website. Je kan er terecht voor het laatste nieuws over allerlei beursontwikkelingen. De postcast wordt gehost door Arend Jan Kamp en Niels Koerts, respectievelijk een marktcommentator en een aandelenanalist. Dit zijn dus geen amateurs, maar experts die weten waarover ze spreken.

Beginners opgelet: een basiskennis over de beurs en verwante termen is noodzakelijk om bij deze podcast te kunnen volgen. Maar eens je op de hoogte bent, is dit een uitstekende podcast om jezelf up-to-date te houden van de laatste trends.

Cryptocast

 • Wanneer? Elke donderdag
 • Hoe lang? 75 tot 120 minuten

Zoals de naam al doet vermoeden, krijg je bij Cryptocast voornamelijk nieuws over cryptocurrency zoals bitcoin en altcoins. Net als bij de IEX podcast is enige voorkennis van crypto wel vereist om het meeste uit deze podcast te halen, dus lees je zeker in alvorens je begint te luisteren.

De host van deze podcast is Herbert Blankesteijn, een wetenschapsjournalist. Hij nodigt vaak andere deskundigen uit voor zijn show, die meestal een erg interessant perspectief naar voren schuiven.

Cryptocast heeft iets langere afleveringen dan de andere podcasts in onze lijst, dus reserveer een beetje tijd van je dag om ze aandachtig te beluisteren.

Hou Je Vastgoed

 • Wanneer? Elke andere zondag
 • Hoe lang? 30 tot 45 minuten

Vastgoed is zonder twijfel een van de meest populaire methodes om te investeren. Een podcast die het hierover heeft, hoort dus zeker thuis in deze lijst.

In Hou Je Vastgoed (leuke naam, overigens) praten Sander Schimmelpenninck en Maarten de Gruyter over alles wat met vastgoed te maken heeft. Elke aflevering nodigen ze een andere expert in vastgoed uit.

Deze mannen weten duidelijk waarover ze het hebben. De Gruyter werkt immers bij vastgoedbedrijf Boelens de Gruyter, en beide hebben ervaringen bij het magazine Quote.

Je Geld en/of Je Leven

 • Wanneer? Elke dinsdag
 • Hoe lang? 30 minuten

Naast podcasts over het meer technische aspect van beleggen, heb je ook podcasts zoals Je Geld en/of Je Leven, die ook de verwante aspecten rondom beleggen en geld aankaarten.

Host Michiel van Vugt, commercieel directeur bij NNEK vermogensbeheer, probeert een antwoord te vinden op vragen zoals: Hoe ga je om met geld? Wat zijn je levensdoelen? Hoe bereik je die? Is geld belangrijk? En nog veel meer.

Geld is belangrijk. Dat weten we allemaal. Maar Je Geld en/of Je Leven gaat over meer dan dat. Een ander centraal thema van de podcast is het belang van je leven op orde te brengen.

BNR Beleggerspanel

 • Wanneer? Elke dinsdag
 • Hoe lang? 25 minuten

Op zoek naar informatie over economisch nieuws, de laatste trends op financiële markten en tips van allerlei specialisten? Dan kan je zeker terecht bij de postcast BNR Beleggerspanel van Thomas van Zijl.

Elke week verschijnt er een nieuwe experts in de show. Bij deze podcast wordt je dus regelmatig blootgesteld aan een frisse kijk op zaken zoals investeren tijdens de coronacrisis, financieel onafhankelijk worden, enzovoort.

Planet Money

 • Wanneer? Tweemaal per week
 • Hoe lang? 15 tot 30 minuten

Voor mensen die actief zijn op een financiële markt, professioneel of persoonlijk, is Planet Money een prima podcast om te volgen. De podcast behandelt meer dan alleen beleggen, en gaat eerder over de economie in het algemeen. De hosts leggen complexere economische begrippen op een duidelijke en eenvoudige manier uit.

Planet Money is een Amerikaanse podcast en blog, opgericht in 2008. Je moet dus wel een aardig mondje Engels spreken om de podcast goed te kunnen volgen. Maar als je de Engelse taal de baas bent, kan je hier heel wat bijleren.

Gek op Beleggen

 • Wanneer? Geen vast tijdstip
 • Hoe lang? 35 tot 55 minuten

Gek op Beleggen wordt gehost door Peter Siks, een werknemer van de Binckbank en auteur van Beleggen voor Dummies.

In de podcast spreekt Siks met andere succesvolle beleggers die hun geheimen voor succes delen. Zo praten ze bijvoorbeeld over welke beleggingsstrategieën aan de basis liggen van dat succes. Een leuke podcast als je op zoek bent naar concrete tips en tricks.

Jansen Belegt

 • Wanneer? Elke maandag
 • Hoe lang? <5 minuten

Geen zin in telkens minstens een halfuur te moeten luisteren naar een podcast? Geef Jansen Belegt dan een kans. In deze podcast geeft Rob Jansen regelmatig een eenvoudige update over zijn portefeuille, die op dit moment ongeveer € 25.000 bedraagt.

Hoewel dit op het eerste gezicht misschien minder interessant lijkt, is het voor veel mensen wel leuk om over wat echte, praktische voorbeelden te horen van iemand die écht belegt. Dit is vaak nuttiger dan iemand die met een abstracte theorie naar voren komt.

Goed met Geld Podcast

 • Wanneer? Elke zondag
 • Hoe lang? 30 tot 60 minuten

Bas en Arjan bespreken alle onderwerpen onder de zon in de sectoren beleggen, banken en sparen. De hosts zijn geen professionals, maar je merkt al snel dat ze weten waar ze het over hebben. Dit is te danken aan hun overvloed aan hands-on ervaring.

Wat je van de Goed met Geld Postcast zal meenemen, is dus niet meteen theoretische kennis, maar wel handige tips van beleggers die zelf van hun fouten hebben geleerd en die lessen met hun publiek willen delen.