Beginnen met beleggen – Instap strategie

Veel mensen hebben de laatste periode besloten om ‘te gaan beleggen’. Wellicht om gebruik te maken van snel opverende koersen óf om in te stappen voor de lange termijn, want de beurs staat een stuk lager dan aan het begin van het jaar. Maar is er nu een slimme strategie om te beginnen met beleggen in deze roerige beurs?

 

De allerbeste strategie is er uiteraard niet. Die hangt af van uw persoonlijke situatie maar vooral van uw risicobereidheid. Dit neemt niet weg dat de hier besproken strategie zeker het overwegen waard is. De fictieve belegger uit dit artikel heeft spaargeld en wil met een gedeelte daarvan van gaan beleggen. Er is dus al vermogen om mee te gaan beleggen.

Met bestaand vermogen beginnen met beleggen

Als dit voor u geldt, ga ik ervan uit dat u goed nadenkt met hoeveel geld u ‘in gaat stappen’ en dat dit bedrag past bij uw situatie. Dus niet met 100% van uw spaargeld nu instappen. En realiseer u ook dat lange termijn niet 6 maanden is maar eerder 10 jaar. Voor het voorbeeld ga ik uit van het fictieve bedrag van € 10.000 waarmee belegd gaat worden.

Spreiden is de basis

De drie pijlers van succes bij beleggen zijn spreiding, lage kosten en lange termijn. Hoe dit toe te passen als startende belegger? De spreiding vindt u in de vorm van ETF’s. Dit zijn goedkope aandelen mandjes die een index volgen. En als u optimaal gespreid wilt zijn, dan kiest u voor een ETF die een wereldwijde aandelenindex volgt. U gaat dan beleggen in aandelen over alle regio’s heen en in alle sectoren.

De strategie

U weet met hoeveel geld u wilt gaan beleggen en u weet waarin. Deel het bedrag dat beschikbaar is in vijf gelijke delen. In het voorbeeld is er vijfmaal een bedrag van € 2.000 beschikbaar. U doet uw eerste aankoop van het wereldwijde aandelenmandje voor € 2.000. U heeft nog 4 maal € 2.000 over. Deze gaan belegd worden als één van de volgende triggers gehaald worden.

Trigger 1: tijd

De volgende investering van weer 1/5 van het startbedrag (€ 2.000) is volgende week (of volgende maand). U gaat dus uw aankopen spreiden in de tijd om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van het goed timen van de markt. Het kan echter toch zijn dat u eerder koopt en dat wordt veroorzaakt door trigger 2.

Trigger 2: lagere koers

Stel nu dat uw eerste aankoop 50 ETF’s voor € 40 per stuk was. U weet ook dat u volgende maand weer voor € 2.000 gaat investeren. Maar trigger twee is een 10% lagere koers ten opzichte van uw eerste aankoop. U kunt dus nu al een kooporder inleggen op 10% lager dan € 40, dus op € 36. U kunt dan 55 ETF’s kopen. Mocht het nu zo zijn dat de onrustige markt wegzakt, dan weet u dat u koper bent 10% lager. Als deze order gevuld wordt, kunt u direct weer de volgende aankooporder inleggen die weer 10% lager ligt dan € 36.

Wat heeft u bereikt

U hebt een ‘rule based’ instap strategie voor uw beleggingen. Deze strategie voorkomt het timen van uw aankoop en emotionele beslissingen. Van tevoren staat vast wanneer u (gefaseerd) gaat kopen. Of de trigger is ‘tijd’, of de trigger is een 10% lagere koers. Hiermee is de kans groter dat u – ook achteraf – een gemiddeld mooie prijs heeft betaald. Voorwaarde voor succes van deze strategie is uiteraard op termijn stijgende koersen. Maar dat heeft u al bedacht bij het besluit om überhaupt te gaan beleggen. Met deze aanpak weet u dat u goed gespreid begint met beleggen.

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.