Is het kopen van zilver en goud een goede investering?

Op het moment dat de rente van uw spaargeld zo laag is dat u over grote bedragen zelfs rente moet betalen, is het een perfect moment om uw geld op een andere manier in waarde te doen laten stijgen. U kunt het geld beleggen of er obligaties voor kopen. Maar ook zilver of goud kopen behoort tot de slimme mogelijkheden. Fysiek zilver en goud verliest namelijk niet snel zijn waarde. Kiest u er bijvoorbeeld voor om zilveren en gouden munten te kopen dan heeft u veel keus en kunt u ook nog eens een leuke verzameling opzetten. Het aanbod gouden en zilveren munten bestaat uit nieuw geslagen munten die direct uit voorraad leverbaar zijn. Ook kunt u bijvoorbeeld bekende gouden beleggingsmunten kopen zoals de Maple Leaf of de Krugerrand. U kunt deze munten online bestellen waarna ze volledig verzekerd verzonden worden. Wilt u geen munten verzamelen, kies dan voor zilverbaren, goudbaren of btw vrij zilver in combinatie met een verzekerde opslag. De goudbaren beschikken over de Good Delivery status en zijn wereldwijd goed verhandelbaar.

Btw-vrij zilverbaren kopen

Wilt u goud of zilver kopen in de vorm van baren? Let dan wel op de btw. Goud en zilverbaren worden namelijk vaak met 21% btw belast en zijn daarom voor particuliere beleggers minder interessant. Gelukkig zijn er ook btw vrije zilverbaren te koop. Bent u een grotere belegger die zilver niet thuis wil opslaan? Ook dan is het mogelijk om te investeren in btw-vrij zilver. U kunt ervoor kiezen zilverbaren aan te kopen van 100 troy ounce en 1.000 troy ounce (ruim 31 kilogram) die worden opgeslagen in een speciaal douane entrepot in Zurich, Zwitserland. De baren worden daardoor nooit naar Nederland geïmporteerd en u hoeft er dan ook geen btw op af te dragen. Dit is de goedkoopste manier om in fysiek zilver te investeren en om uw zilver direct veilig en verzekerd op te laten slaan. Uiteraard is deze manier van handelen volledig legaal.

Zakelijk goud en zilver kopen

Koopt u zakelijk zilver, dus namens een bedrijf, dan kunt u de btw die wordt geheven over het zilver, bij de aankoop doorgaans ook terugvorderen. De meest gangbare zilverbaren zijn hiervoor die van 1 en 5 kilogram. Zilver kopen wordt tegenwoordig steeds populairder dus ook het zakelijk zilver kopen zit in de lift. Door de groeiende productie van smartphones, computers en zonnepanelen, waar zilver in verwerkt zit, stijgt ook de vraag naar zilver. De vraag wordt daarom groter dan de mijncapaciteit is en dat laat de prijs van zilver stijgen. Bovendien wordt zilver in hele kleine hoeveelheden gebruikt in deze producten waardoor het niet mogelijk is om het zilver na gebruik weer terug te winnen uit deze producten en te hergebruiken. Het is dus wachten op een tekort aan zilver en dit maakt deze grondstof juist zo interessant voor particuliere en zakelijke beleggers.