Wat betekent een BKR Registratie voor lenen? Kan het zonder?

Geld lenen. Soms is het nodig omdat je bijvoorbeeld een grote uitgave wilt gaan doen. Of misschien wil je ergens in investeren. Zoals een huis kopen of een nieuwe auto. Maar geld lenen kost geld. Dat horen we tenslotte ook vaak bij reclames over geld lenen. Doordat je geld leent en daar dus geld over moet terug betalen, krijg je een BKR Registratie. Alles over BKR Registratie en geld lenen vertellen we jou in deze blog .

Stichting BKR is een stichting dat vastlegt wie geld heeft geleend en hoeveel. Ook als je bijvoorbeeld in het rood staat, wat ook gezien wordt als een lening, kom je op deze lijst terecht. Deze lijst is in de wereld geroepen omdat je natuurlijk niet constant maar geld kunt lenen. Ergens moet worden bijgehouden hoeveel dat is en of je het ook nog kunt terugbetalen. Ook eventuele wanbetaling of achterstanden worden hier genoteerd.

Kun je ook geld lenen zonder een BKR Registratie?

Geld lenen zonder bkr? Dan kun je een klein bedrag lenen. Zo kun je 1500 euro lenen zonder registratie. Bedragen tussen de 100 en de 1500 euro kunnen zonder BKR Registratie worden geleend. Wil je jouw BKR Registratie verwijderen? Dat is helaas niet zomaar mogelijk. Het gaat tenslotte om jouw financiële overzicht. Alleen als er fouten zijn gemaakt kun je dit aan kaarten en kan je registratie vernietigd worden.

Coderingen bij een BKR registratie

Want alles wat jij in het verleden hebt geleend of hebt gedaan, staan in dit informatiesysteem. Hierdoor kan het zijn dat je bijvoorbeeld niet meer iets op afbetalen kunt kopen, omdat je in het verleden regelmatig niet hebt betaald. Je kunt een BKR Registratie niet voorkomen. Wel kan het zijn dat je met een negatief BKR Registratie alsnog geld kunt lenen.

Dat komt omdat er verschillende coderingen zijn. Als je bijvoorbeeld wel bent opgenomen in het bestand, maar geen betalingsachterstanden meer hebt of schulden hebt lopen bij schuldeisers, dan kun je nog steeds geld lenen. Maar heb je een A1 codering. Dan heb je een betalingsachterstand maar er zijn ook al regelingen getroffen met de geldeiser. Of jij dus geld kunt lenen is afhankelijk van of je in het register bent opgenomen en welke codering je hebt.

In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken om een BKR registratie. Er wordt pas moeilijk gedaan door een eventuele geldschieter als je in het verleden schulden hebt gehad. Heb je nu alles onder controle en kun je het financieel aan? Dan wordt er vaak alsnog geld geleend.

Houd je eigen financiële situatie in de gaten

Wel moet je je eigen financiële situatie goed in kaart brengen. Zoals we al zeiden: geld lenen kost geld. Het geld dat je leent is tenslotte niet van jou en zal dat ook niet zien zolang je nog moet terugbetalen. Hoe langer je doet over het terugbetalen hoe meer je betaalt. Kies er dan dus ook niet voor om geld te lenen als tijdelijke oplossing. Maar leen alleen geld als je ook het geld kunt terugbetalen en dan het liefst zo snel mogelijk.