Beleggen in vastgoed: interessanter dan aandelen en sparen

Als je gaat kijken naar beleggen, dan is het investeren in vastgoed een stuk interessanter dan bijvoorbeeld in aandelen, of sparen. Dit is omdat het van twee kanten rendement oplevert; huuropbrengst én de meerwaarde van het pand. De huurinkomsten bezorgen je een constante cashflow, welke je kunt gebruiken om de hypotheek te voldoen, maar ook om nieuwe investeringen mee te doen. Het pand zal hoogstwaarschijnlijk meer waard worden na verloop van tijd en deze zogenaamde ‘overwaarde’ kun je ook weer inzetten voor nieuwe investeringen. Wij zetten voor je op een rijtje waarom vastgoedbeleggingen interessant voor je kunnen zijn.

Spreid je vermogen

Als je ervoor kiest om te beleggen in aandelen, dan heb je vaak weinig controle of het bezit en het zal dan ook geen kasinkomsten genereren. Als je je vermogen spreidt in vastgoed, dan is dit wel het geval en dit is dan ook het beste middel tegen de steeds veranderende beurs.

Minder inflatiegevoelig

Inflatie; de grootste vijand van je spaarrekening! Het beleggen in vastgoed zal hier minder snel last van hebben. Als de waarde van het vastgoed en de huuropbrengst beiden meestijgen met inflatie, wordt dit ook wel ‘inflatiehedge’ genoemd.

Constante inkomstenstroom

Investeer je in goede en degelijke panden dan heb je kans op een maandelijkse, positieve inkomstenstroom. Dit betekent dat de maandelijkse inkomstenstroom hoger is dan de maandelijkse hypotheekkosten. Je maakt dus winst op de verhuur van het pand.

Woning in bezit, maar geen hoofdverblijf voor jezelf

Als je een woning in bezit hebt, maar het niet gebruikt als hoofdverblijf voor jezelf, dan wordt deze woning gezien als een belegging. Volgens de Belastingdienst valt deze woning dan onder Box 3: Geej in je belastingaangifte de netto vermogenswaarde van de woning op (WOZ-waarde minus de uitstaande hypotheeksom). De werkelijke inkomsten, bijvoorbeeld de huurinkomsten, hoef je niet aan te geven. Kort samengevat: Je betaalt geen belasting over de huuropbrengst, als je als privépersoon belegt. Je hoeft ook minder vermogensbelasting te betalen, omdat je dat geld dus hebt belegd.

Pensioen

Je kunt je belegging in vastgoed een prima pensioen opbouwen. Het rendement is vrij hoog en zeker in een tijd als deze, waarin we niet weten hoe alles er over 20 jaar uitziet, is het slim om na te denken over ‘later’. Leuk weetje: de meeste pensioenfondsen beleggen zelf ook in vastgoed…dus waarom jij niet?