Auto overschrijven: wat zijn de kosten en waar moet je aan denken?

Wanneer je net een nieuwe auto hebt gekocht. Zijn er verschillende dingen die je moet regelen. Een daarvan is dat je de auto moeten overschrijven. Dit wordt ook wel kenteken overschrijven genoemd. Maar waar kun je dit doet, wat heb je daarvoor nodig en waar moet je nog meer aan denken?

Hoe gaat het overschrijven in zijn werk?

Hoe en waar je een auto kunt overschrijven, hangt af van hoe je de nieuwe auto koopt. Koop je het van een particulier of van een erkend RDW-bedrijf? Het kenteken overschrijven gaat in beide gevallen verschillend.

Heb je jouw nieuwe auto van een particulier gekocht? Dan moet je de overschrijving regelen bij een RDW-balie of kentekenloket. Je krijgt van de verkoper het originele Tenaamstellingsbewijs en Overschrijvingsbewijs óf de kentekencard en tenaamstellingscode. Heeft de verkoper deze niet (volledig), dan moet hij of zij dit voor de verkoop opnieuw aanvragen.

Neem bovengenoemde documenten en een geldig legitimatiebewijs mee naar het loket of de balie. Daar zet de medewerker het voertuig op jouw naam. Als alles in orde is, krijg je een tenaamstellingsverslag, het schriftelijke bewijs van de transactie. Hier staan de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode op. De medewerker geeft ook een vrijwaringsbewijs, dat bewijst dat de auto niet meer op naam van de verkoper staat. Dit bewijs geef je aan de verkoper.

Heb je het kenteken voor 16:00 overgeschreven? Dan wordt nog dezelfde dag de nieuwe kentekencard naar jou opgestuurd, samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Heb je het later overgeschreven? Dan gebeurt dit de volgende dag.

Heb je jouw auto gekocht bij een RDW-erkend voertuigbedrijf met de bevoegdheid Tenaamstelling voertuigenbedrijven? Dan kan dit bedrijf het overschrijven regelen. Erkende bedrijven zijn te herkennen aan een RDW-erkenningsschild of -sticker.

Koop je jouw nieuwe auto bij een bedrijf dat alleen de erkenning Bedrijfsvoorraad heeft? Dan kunnen zij via een kentekenloket het kenteken op uw naam zetten. Je moet dit bedrijf dan machtigen om dit voor jou te doen. In dit geval kun je het ook zelf regelen bij een kentekenloket. Dan krijg je een tijdelijk documentnummer en tenaamstellingscode mee.

Wat zijn de kosten?

Het overschrijven, is geen grote uitgave. Het kost maar €10,10. Natuurlijk komen er daarna, doordat je een auto op jouw naam krijgt, wel extra kosten bij. Zo moet je een autoverzekering afsluiten en motorrijtuigbelasting gaan betalen. De kosten van de premie voor de verzekering hangen af van de regio waarin je woont, hoeveel je rijdt, het gewicht van de auto, jouw leeftijd en jouw eventuele eigen risico. Zo kun je 70 euro per maand betalen, maar ook 130 euro.

Waar moet je nog meer aan denken?

Het belangrijkste waar je aan moet denken is dat je vanaf het moment dat de overschrijving is geregeld, jij als nieuwe eigenaar, verantwoordelijk bent voor alle verplichtingen die komen kijken bij het bezitten van een voertuig. Denk hierbij aan de bovengenoemde autoverzekering en motorrijtuigbelasting.

Daarnaast is het handig om te weten dat het soms langer dan een dag duurt voordat de nieuwe kentekencard binnen is. Dit hangt af van de postbezorging. Heb je hem na vijf dagen nog niet? Meld dit dan bij de RDW.

Wanneer je een auto hebt gekocht, moet je dus het kenteken laten overschrijven. Dit kun je zelf doen bij een kentekenloket of een RDW-erkend bedrijf kan dit voor jou doen. Dit kost €10,10. Vanaf dan moet je voldoen aan de verplichtingen die komen kijken bij het bezitten van een auto. Veel rijplezier!