Achterstand boekhouding? Onderneem actie

Achterstand in de boekhouding? Het kan de meest verdienende zzp’er ook overkomen. Als u alleen gefocust bent op het behalen van omzet en de btw-aangiften vergeet te doen kunnen de boetes oplopen. Vergeet u ook nog hier en daar een jaar Inkomstenbelasting aan te geven dan staat de deurwaarder al bijna op de stoep. Voordat het zover komt kunt u nog in actie komen. Maar laat dit nu net de bottleneck zijn van veel zzp’ers. Ze hebben een blinde vlek of een angst om deze zaken te regelen en brieven te openen. Geen nood, er is vaak een zzp-boekhouder die helpt en die advies geeft om erger te voorkomen.

Boekhouding achterstand

ZZP’ers die hun aangiften niet doen. Het komt vaker voor dan u zult denken. Er zitten wanbetalers bij in het hoge segment maar ook in de lagere echelons is dit gedrag herkenbaar.Als u eenmaal ambtshalve aanslagen hebt ontvangen dan is het zaak die zo snel mogelijk omlaag te brengen. Als de fiscus een ambtshalve aanslag oplegt dan maken ze een schatting van uw inkomen en die schatting is veelal hoger dan de werkelijkheid.Bovendien komen er kosten en rente bij.

Een zzp-administratiekantoor kan u helpen met het terugdringen van de boetes.  Ze nemen contact op met de fiscus en eventueel de deurwaarder. U dient met uw boekhouding een realistisch beeld te geven van de werkelijkheid. Als uw boekhouder dat belooft te gaan doen dan krijgt u veelal een paar weken respijt om de zaken te regelen.

Wat u o.a. dient aan te leveren is

  • Verkoopfacturen, uw omzet,
  • de inkoopfacturen,
  • pdf of mt-940 bestand van de bank, giro, kasboek,
  • kopie oude balans-en winst en verliesrekening,
  • kopie oude aangifte Inkomstenbelasting (IB).
  • ook kopie aangifte omzetbelasting.
  • Wachtwoorden voor de btw en inkomstenbelasting.

Betalingsregeling treffen 

Zijn alle aangiften ingediend, dan komt het vaak aan op betalen. Heeft u de liquide middelen om de schulden te voldoen dan is er niks aan de hand. Vaak heeft de zzp’er deze cash niet voorradig. Dan is er soms nog een betalingsregeling nodig. Dat kan online zijn of – indien het gaat om hele oude jaren- dient u die op papier aan te vragen. Zeker op papier een uitstelregeling aanvragen kost in de praktijk veel tijd en moeite omdat u uw gehele privé-situatie ook moet toelichten. Een kopietje dient toe te voegen van huurcontracten en bankrekeningen. Veel zzp’ers kiezen er dan voor om – indien ze een onderpand hebben- de totale schuld door een externe partij te laten financieren. Ze zijn dan klaar met de Belastingdienst en dienen alleen de externe financier af te betalen.

Advies boekhouding achterstand

Huurt u een boekhouder in om de zaken te regelen. Het is wel slim om een vaste prijs af te spreken met de zzp-boekhouder die u inhuurt. Anders wordt elk telefoontje en elke brief/bezwaar dat ze aan de fiscus sturen doorbelast. Ga ervan uit dat de kosten iets hoger zijn dan de gebruikelijke jaarprijs. Aangezien er naast de boekhouding ook allerlei bezwaren moeten worden gemaakt.