Zo pitch je zelf met de 5 W-methode

De grootste opgave bij een brainstorm sessie is bepalen met welke informatie je daadwerkelijk iets kunt bereiken. Door topische vragen te stellen kom je snel tot de kern van een verhaal. De 5 W-methode dateert uit de jaren zeventig en wordt nog steeds toegepast in schrijfmethoden en -procedures. Hoe je de 5 W-methode toepast en op welke wijze PPT Solutions je hierbij kan helpen lees je op deze pagina.

Wat is de 5 W methode?

Dit lijkt een eenvoudige vraag, in praktijk ligt het toch nét even iets meer complex. In het kort is het een type probleem oplossing, op welke wijze je tot een conclusie komt kan verschillen. Zo is er de “Five Whys” waarbij vijf maal de vraag “waarom” wordt gesteld. In de Nederlandse taal kennen we een dergelijke methode ook maar dan staat het voor:

  1. Wat
  2. Wie
  3. Wanneer
  4. Waarom
  5. Waar

Dat zijn toch vier vragen meer dan in de Engelstalige versie. Maar daar houdt het niet op, er is namelijk ook nog een 6 W methode met een herhalende “wat” aan het einde of zelfs een 7 W variant waar termen in voorkomen zonder de letter “W”. In Nederland wordt vaak 5W1H of 5W2H gebruikt, de letters “H” staan voor “Hoe” en “Hoeveel”. Laten ons even bij de eerste 5 W’s houden om een pitch te maken.

Wat, Wie, Wanneer, Waarom, Waar

Het begint altijd met een onderwerp waar je vragen over stelt. Er is geen lineair pad om te nemen, ook kunnen W’s zich herhalen. Door vragen te stellen die beginnen met één van de begrippen ontstaat er een keten aan antwoorden die weer tot nieuwe vragen leiden. “Ja” of “nee” kan nooit een antwoord zijn, zo ontstaat er een circulaire vraagstelling waarmee je steeds verder tot aan de kern van het onderwerp komt.

Hoe breng je gedachten samen?

Als je de antwoorden hebt geformuleerd op de vragen dan moet je deze overbrengen op de beoogde doelgroep. Dit kunnen collega’s zijn, klanten, prospects of gewoon jezelf als methode voor zelfreflectie. De meest voor de hand liggende methode is een PowerPoint presentatie. Dit programma hebben veel mensen al op hun computer staan, je kunt hier eenvoudig gedachten mee visualiseren.

De uitdaging bij het uitwerken van bovenstaande vraagstelling is het vaak non-lineaire karakter. In plaats van de eerste slide naar de tweede en zo verder kunnen er ook vertakkingen zijn, subonderwerpen of kruisverwijzingen. Naast de visuele presentatie en teksten op begrijpelijke wijze formuleren moet je als ontwerper dus ook tijd en volgorde kunnen ombuigen. En dat kan behoorlijk lastig zijn.

Een goede presentatie maken

“Easy to play, hard to master” Dit is niet alleen van toepassing op computerspellen maar ook op zakelijke software. Als je verder wilt komen dan een stapel slides met tekst en clipart dan kun je een PowerPoint laten maken. Door samen te werken met een ervaren designer is het mogelijk om de tijd die je gestoken hebt in het voorwerk optimaal te benutten. Voor meer informatie “hoe” dit werkt en “hoeveel” het kost neem je vrijblijvend contact op met PPT Solutions.