8 redenen om als ondernemer jouw facturen te verkopen

Maak je reeds gebruik van factoring? Factoring is een alternatieve financieringsvorm dat steeds vaker wordt gebruikt door ondernemers. Dit kunnen zelfstandig ondernemers zijn, maar factoring wordt ook gebruikt binnen het MKB. Hedendaags komt het steeds vaker voor dat ondernemers hun facturen verkopen aan een andere partij, de factoringmaatschappij. Gezien de huidige omstandigheden willen ondernemers zekerheid hebben. En een factoringmaatschappij kan deze zekerheid bieden. Zodoende geven we je 8 redenen (in willekeurige volgorde) om je factuur te verkopen.

Direct geld

De voornaamste reden dat ondernemers hun factuur verkopen is omdat je direct het geld ontvangt. Jouw factuurbedrag ontvang je binnen 24 uur op je rekening, wat in de praktijk al binnen enkele uren kan zijn. Zo hoef je niet langer de betalingstermijn af te wachten van je debiteur.

Faillissementsrisico

Een ander voordeel is dat het faillissementsrisico van je debiteur wordt overgenomen. Dat betekent dat elke factuur die je indient is verzekerd tegen het faillissementsrisico. Mocht de debiteur onverhoopt toch failliet gaan? Geen zorgen, je bent alsnog verzekerd van jouw factuurbedrag.

Gemak

Een voordeel waar veel ondernemers waarde aan hechten is het voorzien worden van gemak. Door jouw factuur te verkopen geef je ook gelijk het debiteurenbeheer uit handen. Dat betekent dat je zelf niet langer achter je factuur aan hoeft te zitten. Jij ontvangt het factuurbedrag en de factoringmaatschappij regelt de overige zaken.

Flexibel

Factoring staat als dienstverlening bekend om de flexibiliteit. Ter vergelijking: als je naar de bank gaat om liquiditeit te vergroten zit je gelijk vast een contract voor langere termijn. Als je ervoor kiest om gebruik te maken van een factoringmaatschappij, bepaal je zelf wanneer je hier wel of geen gebruik van maakt. Factoring is namelijk al vanaf een factuur mogelijk.

Geen lening

Het is daarnaast goed om te weten dat je met behulp van factoring geen schuld aangaat. Je kunt op deze manier investeren zonder dat je geld hoeft te lenen. Je hebt immers recht op het geld waar je zelf voor hebt gewerkt.

Groot project

Het komt ook voor dat ondernemers ervoor kiezen om hun facturen te verkopen zodat ze grotere projecten kunnen uitvoeren. Via deze weg haal je je liquiditeit naar voren waardoor je in de gelegenheid bent om te investeren. Stel, je moet na jouw investering nog werk leveren en wachten op de betalingstermijn, kan deze periode relatief lang worden. Dankzij factoring overbrug je zo deze periode.

Overbruggen

Tijdens onzekere tijden, zoals nu met corona, kan het verkopen van je facturen een uitkomst bieden. Door de betaling naar voren te halen kan je op deze manier openstaande posten tijdig aflossen. Zo haal je wat meer druk van de ketel gedurende lastigere tijden.

Personeel

Als afsluitend voordeel is het verkopen van je facturen ook van belang voor ondernemers die personeel in dienst hebben. Mocht je bijvoorbeeld een project hebben afgerond en moeten wachten op de betalingstermijn, kun je in de knel komen met het uitbetalen van het salaris van je werknemers. Als je je facturen indient bij de factoringmaatschappij hoef je je hier niet langer zorgen over te maken.