Als je een bedrijf hebt of er eentje wilt gaan opstarten, dan kom je vaak op het punt dat het nodig is om zakelijk geld te lenen. Hoe pak je dit het beste aan, en hoe beslis je welk soort lening het best bij de situatie van jouw bedrijf past?
Eerst kijken of je het nodig hebt
Voor je geld gaat lenen, kijk je eerst of je het ook echt nodig hebt. Dat klinkt heel logisch, maar het is een stap die wel eens wordt overgeslagen. Zeker als je een klein bedrijf begint, maar ook bij grote bedrijven is het geen overbodige luxe, valt het aan te raden om heel kritisch te kijken naar wat je uitgeeft. Alle kosten die je maakt in de opstartfase zal je tenslotte moeten terugverdienen voor je kunt spreken over winst. Bekijk dus goed welke kosten écht noodzakelijk zijn, welke uitgaven je echt gaan helpen om omzet te gaan genereren. Natuurlijk, iedereen een laptop, en een tablet, en een telefoon is praktisch en leuk. Maar heeft iedereen ze ook echt nodig? En dat bedrijfspand, huur of koop je er eentje ‘op de groei’ of start je in een wat kleiner pand en groei je door zodra je bedrijf daar klaar voor is?
Door kritisch te zijn op je investeringen, valt in de beginfase van je bedrijf veel geld te ‘verdienen’. Toch kun je vaak niet zonder een startkapitaal om je bedrijf goed van de grond te laten komen, en tenzij je een goedgevulde spaarrekening achter de hand hebt, is een bedrijfslening vaak de beste manier om dit kapitaal te vergaren.
Wat voor lening kies je?
Wat voor lening precies bij jouw situatie past, dat kun je natuurlijk het best met je bank bespreken. Zij zullen daar op basis van de door jou aangeleverde stukken tenslotte ook een mening over hebben. Toch kan het geen kwaad om je alvast een beetje in de mogelijkheden en de verschillen te verdiepen.
Grofweg kun je uit twee opties kiezen. Bij een zakelijke lening ontvang je in 1 keer het gewenste bedrag, dat je vervolgens iedere maand aflost. Er wordt vooraf een looptijd afgesproken, dus je weet precies wanneer je klaar bent met aflossen. Dit is met name een goede oplossing als je eenmalig geld verwacht nodig te hebben, bijvoorbeeld om je bedrijf te starten.
Bij een zakelijk krediet heb je als ondernemer meer vrijheid. Je kunt geld opnemen wanneer je dat nodig hebt, en het eveneens aflossen indien je daar de ruimte voor hebt. Natuurlijk betekent dat niet dat het allemaal geheel vrijblijvend is, je kunt niet blijven lenen zonder ooit een cent terug te betalen. Een zakelijk krediet is vooral handig om onvoorziene uitgaven mee op te vangen, of je verwacht regelmatig investeringen te moeten doen.