Geld lenen met pensioen als inkomen

Wanneer je met pensioen gaat, zijn je maandelijkse inkomens ineens een stuk minder dan je altijd was gewend. Het liefst zou je dan wat extra geld willen hebben. Uiteraard ga je geen geld lenen om riant te kunnen leven, want bij een lening moet je altijd rente betalen en je lening moet je terug betalen. Maar kun je een lening afsluiten met pensioen als inkomen? Lees hier alles over een lening voor gepensioneerden.

Hoe kun je lenen met pensioen als inkomen?

Misschien wil je een nieuw appartement kopen of wil je aanpassingen doen aan je huis om aangenamer te kunnen wonen? Dan is geld lenen een goede optie! Maar ‘Let op! Geld lenen kost geld’. Zeker met een pensioenuitkering heb je minder geld en is het lastig om een lening terug te kunnen betalen. Toch zijn er verschillende banken die een leningen aanbieden voor ouderen. Vaak is dit een persoonlijke lening waarbij je een vast bedrag leent. De looptijd van de lening, de rente en het maandbedrag staan voor de gehele looptijd van de lening vast. Deze kun je overigens van te voren bepalen, maar op deze manier weet je wel waar je aan toe bent.

Maximale leeftijd om te lenen

Nu de aflossingsvrije hypotheek voor ouderen opeens een probleem begint te vormen, is het goed te kijken hoe het zit met geld lenen als je ouder bent. De maximale leeftijd om een lening af te sluiten verschilt over het algemeen per bank. Net als de leeftijd kan het maximale leenbedrag ook anders zijn. Dit is iets dat je per bank moet onderzoeken. Toch kun je vanaf je 60e levensjaar een seniorenlening afsluiten. Meestal is dit ook een soort persoonlijke lening. De looptijd staat vast. Deze moet je op de dag voor je 75ste verjaardag hebben afbetaald. Maar ook dit kan per bank verschillen. Daarom is het belangrijk dat je de voorwaarden goed leest. Wanneer je na je 75ste levensjaar wil gaan lenen, wordt het wat ingewikkelder. Het is mogelijk, maar je moet het meestal binnen vijf jaar aflossen. Banken zijn hier strenger mee omdat zij minder zekerheid hebben dat je de lening kunt terug betalen. Je kunt sneller overlijden en je inkomen is minder door je pensioenuitkering.

Tip!

Heb je familieleden, kinderen of kleinkinderen die genoeg verdienen? Misschien kun je met hen een minilening afsluiten waarbij je minder rente terugbetaalt. Zo heb je een persoonlijke lening binnen je familie en zit je misschien niet aan allerlei contracten.