Dit moet je weten voordat je gaat beleggen!

Niet iedereen heeft kennis van of affiniteit met financiën. Terwijl je, met een beetje kennis van beleggen, heel gemakkelijk je vermogen zou kunnen vergroten. Beleggen wordt over het algemeen omschreven als ‘het investeren van geld voor een bepaalde periode om er een financieel voordeel uit te halen’. Door geld om een slimme manier te investeren, kun je er dus aan verdienen. Maar waar moet je op letten als je begint met beleggen? Wij leggen het je haarfijn uit.

Met welk geld beleggen?

Het belangrijkste aan beleggen is dat je het met geld doet wat je in principe kan missen. Dus niet met het geld waarvan je de vaste lasten nog moet betalen. Alleen als je bijvoorbeeld spaargeld opzij hebt gezet waar je niet per se afhankelijk van bent, zou je dat makkelijk kunnen gebruiken als geld om mee te beleggen. Bedenk van tevoren: is dit haalbaar? Om zeker te weten dat je jezelf geen onrealistische doelen stelt.

Beleggen met een doel

Het grootste en meest abstracte doel van beleggen is natuurlijk dat je er hoopt financieel gezien beter uit te komen. Nou is dat een mooi streven, maar het hebben van een concreter en haalbaarder doel is ook verstandig als het gaat om beleggen. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van jouw (of jullie) huis, een mooie reis maken, of simpelweg wat extra geld achter de hand te hebben.

Beleggen in obligaties of aandelen?

Je kunt als consument vaak beleggen in aandelen, waarmee je een stukje van een bedrijf koopt, of in obligaties. Hiermee leen je geld uit aan de overheid of een instantie. Dit geld staat dan vaak voor een paar jaar ‘vast’, en kun je er pas na enkele jaren weer bij. Je kunt ook beleggen bij Binck, een ervaren bedrijf waar al veel mensen hun geld belegd hebben.

Tips

Bij beleggen is het helaas nooit zeker dat je er ook daadwerkelijk financieel op vooruit gaat. Het brengt ook risico’s met zich mee en je hebt de kans dat je geld minder waard zal worden. Neem dit dus altijd in overweging voordat je besluit te beleggen!