p2p leningen: wat zijn dat? + alles wat je moet weten

Heb je wel eens gehoord van p2p leningen (ook wel peer-to-peer leningen genoemd) gehoord? Dit is een manier van beleggen waar veel geld mee te verdienen valt, mits je geluk hebt én een beetje kennis van beleggen. Helaas loop je met beleggen altijd een bepaald risico, maar door goed geïnformeerd te zijn voor je begint met beleggen, sluit je wel zoveel mogelijk risico’s uit. Daarom leggen we je in dit artikel van A tot Z uit wat peer-to-peer leningen zijn, en hoe je er precies geld mee kunt verdienen.

Huidige spaarrente

Een reden dat meer mensen kijken naar de verschillende opties rondom beleggen is dat de huidige spaarrente bij veel banken 0% is. Dat betekent dat het allesbehalve rendabel is om je geld opzij te zetten. Normaal kon je met je spaargeld gemakkelijk wat extra centen verdienen, maar tegenwoordig brengt sparen eigenlijk geen voordelen meer met zich mee. Daarom kijken veel mensen naar alternatieven, zoals P2P leningen.

Peer to peer leningen

Een redelijk veilige maar rendabele manier om te beleggen is door middel van peer to peer leningen. Peer to peer staat voor de gelijkwaardigheid tussen alle partijen. Partijen werken hier samen met elkaar en hebben geen hulp van een derde partij nodig. P2P leningen worden ook wel gezien als een soort crowdfunding voor particulieren.

P2P leningen in de praktijk

Hoe het dan precies werkt? Stel dat er iemand is die 5.000,- euro wil lenen. Dan kan diegene een bank zoeken die bereid is het geld te verstrekken, of aan vijf mensen vragen om 1.000,- te lenen. Zijn deze mensen bereid het geld te verstrekken, dan heeft persoon X dus een geschikte lening kunnen vinden voor de benodigde vijfduizend euro. Het enige wat je nodig hebt is een soort markt waar vraag en aanbod kunnen samenkomen. Het bekendste platform voor P2P handelaren om elkaar te ontmoeten is Mintos. Een ander bedrijf, afkomstig uit Nederland, is Lender & Spender.

Verschillende criteria

Op websites als Mintos vind je verschillende auto-invest profielen. Deze zijn ontwikkeld op basis van een aantal criteria. Bijvoorbeeld:

  • Alleen lenen uit deze Europese landen
  • Rente tussen de … en …. Procent
  • Minimale investering per lening is ….
  • Maximale investering per lening is …

Je kunt kiezen voor een van de auto-invest profielen die gecreëerd is door Mintos, maar je kunt ook alles volledig afstemmen op jouw wensen. Zo weet je zeker dat deze lening goed aan jouw eisen voldoet.

Risico’s

Denk je erover om te investeren in P2P leningen? In Nederland is dit nog niet zo lang bekend en ook de populariteit valt tot nu toe best mee. Volgens experts is dit wegens het gebrek aan transparantie. Je loopt natuurlijk het risico dat de lener jou uiteindelijk niet meer terug kan betalen. Toch lijkt deze angst niet erg reëel, volgens onderzoek vanuit Amerika is het default percentage bij hun grootste P2P-lening platformen slechts 5%.

De rendamenten

Het aantrekkelijkste van een P2P lening is dat het rendament vaak erg hoog is. Heb je geluk, dan kun je rendamenten tot wel 10% ontvangen. Gebruikelijker is het dat de rendamenten zich tussen de 0,5 procent en 5 procent bevinden. Dit is afhankelijk van de risicocategorie.