Al een flinke tijd moeten we aanzien hoe de rentes blijven dalen. En we zitten nu zelfs op een punt waarbij de spaarrente nét boven de nul procent hangt. Sparen wordt dus niet direct voordeliger om nu te doen. Kijk maar naar het feit dat je een hypotheekrente voor de komende dertig jaar kunt vastzetten tegen een kleine 2 procent rente. Maar wat wel steeds gunstiger wordt? Geld lenen. Hoe kan het dat deze rente nu ook eindelijk omlaaggaat? Dat vertellen we jou in deze blog.
Allereerst is het goed om te vertellen dat we 2 leenvormen hebben in Nederland die heel populair zijn. Namelijk het doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Die laatste wordt de laatste jaren steeds populairder. En de eerste net wat minder populair. Maar wat is het verschil? Bij een persoonlijke lening staat de rente vast. En bij een doorlopend krediet kan het aangepast worden. Sinds 2011 maken beide rentes een daling. Toch is dit altijd veel minder geweest dan dat je, op basis van de andere rentes, had mogen verwachten.
Maar wat betekent dat nu?
Het lijkt er eindelijk op dat kredietverstrekkers mee gaan met de daling. Dat betekent dat lenen voordeliger wordt ten opzichte van sparen. Maar echt scherp lijkt de rente nog niet te worden. Dat komt omdat kredietverstrekkers niet direct grote stappen zullen maken. We zien dus wel kleine dalingen ontstaan, bijvoorbeeld voor een persoonlijke leningen. En de minimale rentes worden ook verlaagd, door bijvoorbeeld BNP Paribas
Komt er een inhaalslag?
Maar een flinke inhaalslag lijken we de komende tijd nog wel te kunnen vergeten. Dit zou alleen mogelijk worden wanneer er een nieuwe kredietverstrekker verschijnt die met flink scherpe rentes gaan strooien. Maar die kans lijkt niet heel groot te zijn.
Houd er sowieso rekening mee dat lenen altijd geld kost. Kijk voor de beste leningen op een onafhankelijke site, zoals Lening.nl. Een rente van 0 procent, zoals de spaarrente, zal je niet zien bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Je betaalt de bank namelijk een prijs voor het lenen van hun geld. Daarom is een doorlopend krediet of een persoonlijke lening op den duur altijd duurder dan het bedrag dat je hebt geleend.