Wat is het verschil tussen tokens en cryptomunten?

Wanneer je wat langer geïnteresseerd bent in cryptomunten dan ken je misschien ook wel de tokens. Maar tokens verschillen wel degelijk van gewone cryptomunten. Wij leggen je in dit artikel uit wat de grootste verschillen zijn. Lees je mee?

Op meerdere manieren zijn cryptomunten en altcoins anders dan tokens. Zo hebben bijvoorbeeld tokens helemaal geen blockchain. Zo worden tokens op een al bestaande blockchain uitgegeven. Daarnaast is een token meer een munt voor een bepaald product, of deel van een bedrijf. Een blockchain kan je zien als een soort database waar de transacties voor de cryptomunten wordt opgeslagen. Hierdoor wordt het een digitale munt.

Op een rijtje, de cryptocurrencies, altcoins en tokens

Vaak wanneer mensen praten over crypto worden termen als altcoins, tokens en cryptocurrencies door elkaar gehaald. Bij de beste crypto informatiebank vind je alle informatie die je nodig hebt wanneer jij in één van de bovenstaande wil investeren. Wij zetten de verschillen per munt nog even kort voor je op een rijtje:

Cryptocurrencies: Dit is een beschrijving van de eerste munt die gemaakt is voor het doen van een cryptografische betaling. Dit doe je op de blockchain. Deze term is eigenlijk enkel van toepassing op de meest originele cryptomunt: de bitcoin.

Altcoins: Dit is gewoon een samenvoeging van de woorden: alternatief en coin. Een alternatieve munt dus. Alle munten die je kan krijgen behalve de Bitcoin worden hiermee bedoeld. Ook deze munten hebben allemaal hun eigen blockchain.

Tokens: Nu de token. Deze lijkt niet op een altcoin of cryptocurrency. Zo hebben ze geen eigen blockhain. Daarnaast is een token vaak gemaakt door een bedrijf, maar ook veel voetbalclubs starten tegenwoordig hun eigen tokens. Met zo’n token kan jij bijvoorbeeld zeggenschap krijgen over bepaalde belangrijke beslissingen binnen een bedrijf. Het kan zijn dat een token zo goed loopt dat hij uiteindelijk wordt omgezet tot een altcoin en zijn eigen blockchain krijgt.

Waar kan ik een token aanschaffen?

Via normale handelplatforms kan jij net als met een altcoin of de bitcoin een token aanschaffen. Zo heb je hele prettige handelplatforms waar je alles mooi overzichtelijk hebt. Zie hier bijvoorbeeld de Bitpanda review. Dit is een manier om een token aan te schaffen. En tegenwoordig kan je dit gewoon doen me iDeal.

Wat zijn fantokens precies?

We zien steeds vaker dat grote sportclubs fantokens maken. Deze tokens zijn bedoeld voor de fans en hierdoor hebben fans ook inbreng in beslissingen binnen een club. Dit kunnen grote maar ook kleinere beslissingen zijn. Vaak kan je zien in de voorwaarden van de token waarover jij kan meebeslissen als eigenaar van een fantoken.

Vaak gaat het niet om grote beslissingen maar juist kleine zoals een nieuw uit-shirt. Welke naam een tribune gaat krijgen of welke muziek er wordt gedraaid wanneer er gescoord is. Verwacht dus niet dat je ineens een groot aandeelhouder bent nadat je een fantoken hebt aangeschaft.

Wil jij meer weten over de fantoken en waarom het misschien iets voor jou is? Lees dit artikel