Waarom grip op geld noodzakelijk is om te groeien

Wil jij jouw bedrijf laten groeien. Dan moet je vooral financieel weten wat je doet. Wanneer er veel meer uitgaat en er niks in komt dan gaat er iets mis. Wij vertellen je wat je kan doen om dit te voorkomen.

Hou jij inzichten in je cijfers en inkomen? Veel mensen vinden het spannend om zo nu en dan op hun bankrekening te kijken. Dit omdat het misschien niet allemaal vanzelf gaat. Wanneer jij vanaf begin zorgt voor een goed inzicht in je geldzaken dan wordt het veel minder spannend. Zorg voor een overzicht in bijvoorbeeld je facturen. Een boekhouder zou je hierbij kunnen helpen, maar je kan ook veel zelf doen.

Komt er voldoende geld binnen?

Wat zijn de inkomsten die mijn bedrijf genereerd. Dit is eigenlijk altijd waar we mee starten. Wanneer jij geen geld maakt dan kan je eigenlijk ook niets uitgeven. Met een goed plan en vooral een financieel inzicht kan jij je bedrijf laten groeien. Wat een goede tip is wanneer er niet veel geld binnenkomt is uitzoeken waardoor dit komt en hier je bedrijf op aan te passen.

Worden facturen op tijd betaald?

Om grip te houden op je inkomsten wil je dat de cashflow gestaag doorloopt. Een belangrijk onderdeel zijn de facturen. Worden deze wel op tijd betaald? Wanneer klanten facturen niet betalen dan kan het zijn dat jij in deze maand niet goed uitkomt. Vraag klanten altijd om hun facturen te betalen, maar geef ze ook geen ruimte om dit te lang uit te stellen. Zorg dat je bijvoorbeeld aangeeft: ‘’u dient deze factuur binnen 14 dagen af te ronden, anders wordt het bedrag verhoogt met ..%’’. Onderbouw dit wel goed in de algemene voorwaarden.

Betaal nooit je hele omzet uit

Waar veel beginnend ondernemers de fout in gaan is dat ze hun omzet zien als winst. Dit is helaas niet het geval. Betaal daarom nooit je hele omzet uit als salaris voor jezelf. Over de omzet moet jij namelijk nog belasting betalen ieder kwartaal. Hiervoor moet je natuurlijk nog wel voldoende op je bankrekening hebben.

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.