Slim beleggen met een klein budget

Beleggen is iets wat bij veel mensen ver van hen afstaat. Waar beleggen vroeger nog iets elitairs was, is het tegenwoordig voor iedereen toegankelijk. Je kan tegenwoordig namelijk ook met een klein budget investeren in projecten en aandelen. Bijvoorbeeld als appeltje voor de dorst of als spaarbedrag voor je (klein)kinderen. Nu snappen wij dat beleggen best beangstigend kan zijn. Het gaat natuurlijk wel om je zuurverdiende geld en helaas zijn we niet allemaal miljardair. Gelukkig zijn er een aantal handige tips & tricks die beleggen een stuk makkelijker maken, ook met een kleiner budget.

Beleggen

Voordat je kan gaan beleggen of je geld gaat laten beleggen, is het natuurlijk handig om te weten wat beleggen precies is. Wanneer je belegt, investeer je in iets waar jij waarde in ziet. Dit natuurlijk met de hoop dat het je meer geld oplevert dan dat het je kost. Je kan in verschillende dingen beleggen. Cryptocurrency is tegenwoordig razend populair. Dit zijn valuta als de Bitcoin die enorm in waarde stijgen momenteel. Maar je kan ook aandelen aanschaffen via bijvoorbeeld een crowdfunding.

Wanneer je aandelen koopt, bestaat de winst die je kan behalen in de waardestijging van je aandelen. De truc is om de aandelen op hun piek te verkopen. Echter zit er natuurlijk ook een risico aan de aandelen vast. De aandelen kunnen bijvoorbeeld dalen in waarde of het bedrijf bij wie je de aandelen hebt gekocht, gaat failliet. In dat laatste geval zijn je aandelen niks meer waard.

Een andere vorm van beleggen zijn obligaties. Obligaties zijn een soort leningen die zowel overheden als bedrijven kunnen afsluiten bij beleggers. Deze leningen kennen geen einddatum en je krijgt gewoon aan het einde van de looptijd je geld terug. Deze vorm van beleggen is dan ook een stuk minder risicovol dan beleggen in aandelen. Echter komt hier ook bij kijken dat het rendement ook een stuk lager ligt dan bij aandelen.

Beleggen hoeft helemaal niet gepaard te gaan met enorm grote bedragen. Sterker nog veel banken, waaronder BinckBank, stimuleren juist om met kleine bedragen te gaan beleggen. Denk bijvoorbeeld aan een tientje per maand. De tips die deze banken geven, zijn voornamelijk het spreiden van je investering. We hebben tenslotte van het verleden geleerd en van op één paard wedden is niemand beter geworden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank