Dingen die je moet weten als je als zzp’er een hypotheek wilt afsluiten!

In de huidige huizenmarkt is het al moeilijk genoeg om een beetje fatsoenlijke hypotheek te krijgen. Dit geldt zeker als je onlangs nog als zelfstandig ondernemer begonnen bent. Toch kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om als zelfstandige aan het werk te gaan. Maar hoe zit het dan eigenlijk met je hypotheekkansen?

Veranderende arbeidsmarkt

Dat de Nederlandse arbeidsmarkt verandert, wordt alsmaar duidelijker. Zo neemt het aantal zzp’ers in ons land elk jaar flink toe. In 2018 startten er volgens het CBS 168.000 mensen als zzp’er. Dit was een groei van 15% ten opzichte van het jaar daarvoor. Op 1 januari 2019 telde Nederland in totaal ruim 1,2 miljoen zzp’ers. Deze zzp’ers willen natuurlijk ook gewoon een hypotheek af kunnen sluiten. Gelukkig worden banken hierin steeds makkelijker. Ondanks dat is het toch belangrijk om alvast het één en ander te weten van je eventuele hypotheekaanvraag.

Je financiële situatie

Het is inmiddels bekend dat hypotheekverstrekkers graag zo min mogelijk risico lopen bij het geven van een hypotheek. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat je zelf geen grote, financiële risico’s loopt. Daarom wordt je financiële situatie van tevoren grondig bekeken. Denk hierbij aan de winsten die je bedrijf in de afgelopen jaren heeft gedraaid, of aan de schulden die je al ergens hebt lopen. Je moet dus zorgen dat je financiële administratie op orde is.

Ook als je nog geen drie jaar actief bent als freelancer kun je gewoon een hypotheek krijgen. Sommige hypotheekverstrekkers kunnen bijvoorbeeld je inkomsten uit de laatste twee jaar van je loondienst meenemen. Je moet wel minstens één jaar actief zijn en bedrijfsmatig een positieve toekomst tegemoet gaan. Een eventueel nadeel van een zzp hypotheek als je nog geen drie jaar actief bent als zzp’er, is dat de bank eventueel extra voorwaarden kan stellen aan je toekomstige hypotheek. Denk hierbij aan een lager uitvallende, maximale lening of een renteopslag.

Verzekering

Zoals net al eerder is gezegd wil de hypotheekverstrekker zo min mogelijk risico’s lopen. Je kunt als freelancer namelijk opeens langdurig ziek worden. Hierdoor ben je niet meer verzekerd van voldoende inkomsten om je hypotheek te kunnen betalen. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering van groot belang. Hierdoor ben je zeker van een inkomen in geval van bijvoorbeeld langdurige ziekte, waarmee je een groot risico afdekt.

NHG

De Nationale Hypotheek Garantie, ook wel de NHG genoemd, biedt vele voordelen. Zo is de rente aanzienlijk lager dan een hypotheek zonder NHG. Wel moet er bij een hypotheek met NHG een Inkomensverklaring Ondernemer worden aangeleverd. Bij een hypotheek zonder NHG is het mogelijk dat de hypotheekverstrekker de jaarcijfers van je onderneming wil bekijken.

Snel zekerheid

Door die Inkomensverklaring Ondernemer heb je snel zekerheid over het inkomen rekenen voor je hypotheekbedrag. Binnen een aantal werkdagen na het aanleveren van de benodigde documenten krijg je een inkomensverklaring. Vervolgens geeft de hypotheekverstrekker binnen 48 na ontvangt een reactie. Zo kun je binnen een week al weten of en wat voor hypotheek je kunt krijgen. Daarmee kunnen we gerust tot de conclusie komen dat het eigenlijk best redelijk gesteld is met de hypotheekkansen van een zelfstandig ondernemer.