Persoonlijke lening: hier moet je opletten

Vaak is er net een beetje extra geld nodig voor een bepaalde grote aankoop.  Denk bijvoorbeeld aan de verbouwing van de keuken of een nieuwe auto. Hiervoor kun je je eigen spaargeld aanbreken, maar als dat niet toereikend is kan je ook kiezen voor een persoonlijke lening. In deze blog vertellen we jou meer over het afsluiten van een persoonlijke lening.

Een lening betekent natuurlijk geld lenen van een bank of kredietverstrekker. Hierdoor kun je net bepaalde zaken wat makkelijker doen. Toch blijft een persoonlijke lening, klein of groot, een lening. En als je een lening gaat afsluiten is het altijd goed om jezelf even goed in te lezen. Zo weet je wat de risico’s zijn en kun je deze risico’s zo klein mogelijk houden. Dus laten we eens kijken naar de punten waarop jij kunt letten.

Wat zijn de rentetarieven?

Je kent de reclames wel: geld lenen kost geld. Hiermee bedoelen ze dat je niet voor gratis geld kan lenen van een bank of kredietverstrekker. Hoe hoger het bedrag dat je wilt lenen hoe hoger de rente is. Hetzelfde geldt voor de periode waarin je het geld terugbetaald. Hoe langer de periode, hoe meer rente je verspreid over de periode moet betalen. De rentetarieven bekijken is dus raadzaam. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld 5.000 euro leent, maar uiteindelijke 6.000 euro terug moet betalen aan de bank of de kredietverstrekker. In totaal ben je dus meer geld kwijt dan wanneer je jouw eigen spaargeld had gebruikt.

Kijk dus ook altijd of het bedrag dat je wilt lenen nuttig is. Sta je vaak in het rood? Krijgen mensen nog geld van je? Of shop je vaak op later betalen? Dan is het raadzaam om eerst die allemaal af te betalen voordat je meer geld gaat lenen.

In welke periode wil ik de lening kunnen terugbetalen?

Geen bank of kredietverstrekker zegt: kijk maar wanneer je het terugbetaald. Nee, je spreekt samen een periode of waarin je het terugbetaald. Je kan ervoor kiezen om het bedrag binnen die periode in één keer af te betalen. Of je betaalt maandelijks een bedrag. Vaak kun je kiezen uit bijvoorbeeld 12 maanden, 24 maanden of 36 maanden. Voordat je direct kiest voor de kortste looptijd is het goed om even door te lezen.

Kan ik de lening terugbetalen?

En misschien toch wel de allerbelangrijke vraag is: kun je de lening terugbetalen in de afgesproken periode. Het lijkt voor de hand liggend. Toch moet je dit punt niet overslaan. Een lening kost geld en hoe langer je een lening hebt, hoe duurder de lening wordt. Hierover vertelden we al onder het kopje rente. Je denkt misschien dat je met gemak duizend euro per maand kunt terugbetalen. Maar wat als je minder gaat verdienen? Je woonlasten schieten omhoog of je hebt een onverwachtse uitgaven die je moet doen. Soms reken we ons rijker dan we zijn.

Daarom is het belangrijk dat je altijd kijkt naar de mate waarin je een lening 100% terug kunt betalen. Kies dan liever voor een minder hoog bedrag, maar dat je wel zeker weet dat je het terug kunt betalen.