3 meest gestelde vragen over leningen

Een lening, het is misschien best wel iets spannends. Want je kent de verhalen misschien wel van mensen die in de schulden zijn beland na het afsluiten van een lening. Maar om dat te voorkomen moet je natuurlijk opletten hoeveel je leent en waar je een lening afsluit. Omdat er zo veel vragen zijn rondom het afsluiten van een lening hebben wij de 3 meest gestelde vragen over leningen onder elkaar gezet. Zo hoef jij niet van website naar website, maar worden jouw vragen gewoon hieronder beantwoord.

Waar kan ik het beste geld lenen?

Eén van de meest gestelde vragen is toch wel: Waar kan ik het beste geld lenen? Dit is een hele logische vraag, omdat de prijzen per lening flink kunnen verschillen. Wij hebben 3 plekken op een rij gezet en wat de voor- of nadelen zijn van deze leningen:

Bij bekenden lenen:

Het lenen van geld bij bekenden is een heel gebruikelijke manier. Vooral als het om niet zo veel geld gaat is dit een heel fijne manier. Je betaalt vaak geen rente aan elkaar, wat het voordelig maakt. Maar het risico is dat het geen contactuele lening is. Hierdoor kunnen er ook geschillen ontstaan die je liever zo veel mogelijk wil voorkomen.

Lenen bij de bank:

Dit is een lening die voor voorkomt. Wanneer jij een hypotheek afsluit of extra geld nodig hebt voor bijvoorbeeld je onderneming. Geld lenen bij de bank is makkelijk wanneer je het contractueel goed vastgelegd wil hebben. Ook het lenen van grote bedragen is vaak geen probleem. Een nadeel kan zijn dat de rente bij een bank hoger ligt.

Lenen via een crowdfunding:

Steeds vaker gaan mensen voor een crowdfunding actie om een bepaald spaardoel te halen. Denk aan het opzetten van een onderneming of misschien het ontwikkelen van een product. Je kan bij een crowdfunding ondernemers vragen in te stappen tegen een bepaalde prijs. Vaak betaalt dit zich voor de investeerder weer terug. Dit kan een slimme manier zijn. Het nadeel is dat wanneer jij je streefbedrag niet haalt al het geld terug moet naar de eigenaren.

Hoeveel kost het om rood te staan op mijn bankrekening?

Wij kunnen je gelijk al vertellen dat roodstaan misschien wel de duurste manier van lenen is. De rentes voor rood staan op je bankrekening kunnen oplopen tot wel 10%. Dit wil je echt niet, en dus is het slim om altijd geld bij te leggen wanneer je ziet dat je bankrekening naar het minimum begint te lopen. Het afsluiten van een persoonlijke lening kan op dit moment ook de oplossing zijn.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Helaas kunnen wij geen eenduidig antwoord geven op deze vraag. Hoeveel jij maximaal kan lenen in Nederland hangt af van de kredietverstrekker. Vaak is een maximale lening zo’n 75.000 euro. In veel gevallen wordt er ook gekeken naar wat jouw inkomsten zijn. Verdien jij bijvoorbeeld meer dan gemiddeld, dan mag jij vaak meer lenen. Een bank ziet jou dan als grootverdiener en dit is voor hun betrouwbaarder. Nog een laatste tip: ga nooit geld lenen vanuit emotie. Alleen wanneer jij het geld 100% nodig hebt adviseren wij je om geld te lenen.