Wat zijn de mogelijkheden bij het krijgen van een erfenis en wat is verstandig?

Een erfenis. Er zit toch altijd een vervelend randje aan en dat maakt het krijgen van een erfenis ook soms zo ingewikkeld. Zo wil je natuurlijk altijd iets goeds doen met het geld waarvoor jouw nabestaande hard heeft gewerkt. Maar hoe doe je dit nu op een mooie manier?

Vaak hoor je dat mensen een erfenis die ze ontvangen opdelen in een aantal stukjes. Het is een beetje als het winnen van een loterij. Een gedeelte gaat naar het afbetalen van je woning, een gedeelte gaat naar een leuke vakantie en een gedeelte gaat op de spaarrekening. Maar hoe kan je op een verstandige manier met dit geld omgaan? Is de bovenstaande manier wel zo verstandig?

Een erfenis ontvangen

Na het overlijden van een dierbare komt er ineens een bepaald vermogen uit naar voren. Nu is dit onderverdeeld en krijg jij ook een gedeelte. Hier lees je in drie stappen wat je kan doen met het geld.

  1. Wat wil je doen met de erfenis?

Je gaat bepalen wat je wil doen met de erfenis en waar het bedrag naar toe mag.

  1. Belastingaangifte doen

Nu moet je binnen 8 maanden na het overlijden van je dierbare belastingaangifte doen. Dit is belangrijk om geen boete te krijgen.

  1. Een financieel adviseur raadplegen.

Om een verstandige beslissing te maken is het goed om een iemand te spreken die verstand heeft van vermogen en wat je er het beste mee kan doen.

De meest verstandige keuze voor een erfenis

Je kan ook zelf een keuze maken zonder het raadplegen van een adviseur. Heb je het geld de komende jaren nog niet nodig dan is het slim om het te investeren. Het kan ook zijn dat jij veel geld hebt geërfd. Dan is het slim om jaarlijks alvast het maximale bedrag belastingvrij te schenken aan je kinderen. Op deze manier ga je slim om met je erfenis. Als laatste kan je natuurlijk een lang gekoesterde droom realiseren. Dit kunnen allerlei dromen zijn van een lange reis tot een mooie uitbouw.

Uiteindelijk gaat het erom dat je iets doet met de erfenis dat past. Of dat nu het realiseren van een droom of een slimme investering is.